eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Duna alacsony vízállásakor felszínre kerülő Ínség-szikla a Szabadság hídnál 2018. október 26-án. Az elmúlt napokban alacsony vízállási rekordok dőltek meg a Dunán. A csapadékszegény időjárás következtében az elmúlt napokban a víz szintje a Komáromtól kezdődő szakaszon, egészen a déli határig, alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A héten előbukkanhat Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa

Országszerte alacsony a Duna vízállása, tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki szerint jelentős emelkedés nem várható ezen a héten.

A Duna vízszintje az egész országban kimondottan alacsony – fogalmazott Siklós Gabriella, aki szerint ez "abszolúte belefér" az őszi időszakba, miután a szeptember vége és az október hidrológiai szempontból a leggyakoribb kisvizes időszak. Helyenként 50 centiméterrel, 1 méterrel haladja meg a tavalyi negatív rekordokat, amelyek szintén októberben születtek, tette hozzá.

Jelentős csapadék a következő napokban nem is várható, ennek következtében Budapesten a csütörtöki, pénteki napon előbukkanhat az Ínség-szikla, ami nagyjából 93 centiméteres vízállástól látszik ki a Dunából. Ugyanakkor az előrejelzések szerint szerdán a Duna vízgyűjtő területéről érkezik némi csapadék, így hamarosan egy kis mértékben, legfeljebb fél-egy méternyit emelkedhet a vízállás.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság körülbelül hat napra látja előre a változásokat, ismételte meg Siklós Gabriella, így a fent említettek is ebben a periódusban fognak lezajlani.

A Tiszta magyarországi szakaszán hasonló a helyzet, vagyis annak is kimondottan alacsony a vízállása, ismertette kérdésre válaszolva a vízügyi szakember, aki szerint a következő napokban nem is várható lényegi változás. Bár a két mellékfolyója, a Kraszna és a Szamos szolgáltat némi emelkedést, de ennek mértéke elenyésző, néhány centimétert jelenet majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×