eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Nem vonhatók felelősségre azok, akik látták a polgári gyilkos videóit

Senki nem vonható felelősségre azok közül, akik látták a Facebookon, hogy mire készül a polgári gyilkos – mondta az InfoRádió által megkérdezett büntetőjogász.

Mint ismeretes, augusztus 19-én O. Szilveszter a Hajdú-Bihar megyei Polgáron egy koncert közben elvágta régi haragosa, H. Ernő nyakát, mert nem tudta elfogadni, hogy korábbi párja és közös gyermekük a férfival folytatta az életét. Nem sokkal előtte a Facebookon egy videóban bejelentette, hogy mire készül. Atalay Borbála szerint ez előre kitervelt emberölésnek minősül, amiért O. Szilveszter életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.

A közösségi médiában elhangzott fenyegetőzés mindenképpen kimeríti a zaklatás kategóriáját (mert az egyik típusánál az egyszeri alkalom is ennek számít, ha valaki félelemkeltés céljából, mást vagy hozzátartozóját, személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó, büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget). A gond csak az, hogy kizárólag magánindítványra büntethető, vagyis csak a sértett, a megfenyegetett személy tehet feljelentést, egyéb esetben nem vizsgálja a nyomozó hatóság a cselekményt, ismertette Atalay Borbála az InfoRádiónak nyilatkozva. Zaklatás esetén akkor sem lép a rendőrség, ha valakinek az ismerőse mondjuk a Facebookon bejelenti, hogy hol, kit és mikor fog megölni. A fenyegetőzés ugyanis még nem elég az "emberölés előkészülete" kategóriához (a gyakorlat szerint ilyen például a gyilkos fegyver megvétele).

Feljelentési kötelezettsége sincs senkinek, aki például az ismerőse közösségi oldalán szembesül azzal, hogy az valakit halálosan fenyeget, tette hozzá a büntetőjogász. A Büntető törvénykönyv taxatíve felsorolja azokat a tényállásokat, amelyek esetében büntetendő a feljelentés elmulasztása: ilyen az emberrablás, az állam elleni bűncselekmény, a terrorcselekmény, és még jó néhány dolog, az említett esetben azonban nem ír ilyet elő a Btk., ismertette a szakember.

A korábbi fenyegetőzései tükrében a polgári gyilkos tette büntetőjogi szempontból azonban

minősített esetnek számít, miután a felvételek nyomatékos bizonyítékok arra, hogy ezt előre kitervelten követte el,

erősítette meg Atalay Borbála, aki szerint esetleg az "aljas indok, illetve cél" esete állhat fenn, ez bírói mérlegelés kérdése lesz. A különös kegyetlenség pedig valószínüleg azért nem áll meg, mert nem okozott mértéktelen szenvedést a sértettnek, de természetesen ez is majd a szakértői véleményből derülhet ki pontosan.

Léteznek olyan minősítői körülmények, amelyek egyediek, hiszen egy-egy büntetőeljárás nagyon szubjektív. Az például,

hogy a gyermeke szeme láttára követte el a bűncselekményt, súlyosbító körülmény lehet,

jegyezte meg a büntetőjogász.

Az előre kitervelt emberölés büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, a polgári gyilkos esetében sok objektív és szubjektív körülménytől függ majd, hogy végül hová fog esni a büntetés mértéke, és itt számítani fog a büntetlen előélettől kezdve az esetleges alkoholos befolyásoltságon át addig, hogy gondoskodik-e kiskorú gyermekekről - jegyezte meg Atalay Borbála.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×