INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

matolcsy györgy

mnb

egészségügy

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az Iránytű a négy százalékhoz címmel megrendezett Figyelő Top200 konferencián a Várkert Bazárban 2018. október 12-én.

Matolcsy György: bátor változtatást a magyar egészségügyben!

Infostart

A jegybankelnök rövid publicisztikában vette górcső alá az elmúlt 30 évet és a következő évtizedeket. Szerinte sokkal bátrabban kell változtatni.

Publicisztikát tett közzé a Növekedés.hu portálon Matolcsy György jegybankelnök Geopolitika, technológia, pénz címmel.

Írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke 30 éves távlatban teszi fel a kérdést: miért is ne lehetne jobban megválaszolni a három címbeli kihívást a következő időszakban, mint az elmúlt 30 évben?

Úgy látja, az elmúlt 30 évben azért nem sikerült felzárkózni a Nyugathoz, mert döntő időkben rossz vagy még rosszabb döntéseket hoztak.

  • 1990 után sokkterápia jött a fokozatos átalakítások helyett,
  • 2002-ben hibás fordulat ment végbe,
  • 2004-től kockázatos növekedési pályára állt az ország, amiből már 2008-ban baj lett, így 2010-ig hiába próbált bármit is tenni a kormányzat.

2010 után aztán szerinte rendbetették a költségvetést, 2013-ban pénzpolitikai fordulat jött, így "2019-re 10 fontos területen már első helyezést értük el Európában, sőt a világban is".

A bukás okait elemezve úgy látja, a '90-es évek sokkterápiájához le kellett értékelni a magyar vagyont, 2002-ben pedig egy egész évtizedet elveszített szerinte az ország az elveszített választással, miközben a regnáló kormány nem értette meg, hogy a megoldás a forint, és eladósodásból fedezni a növekedést vétek.

Leszögezte,

"nem erőltetjük az euróhoz a csatlakozást, nem kérünk a külső megszorítási tanácsokból és kiszámítható pénzügyi környezetet tartunk fent".

A geopolitikai kihívásokat is szerinte most már érti a kormány:

  • számol az amerikai érdekkel,
  • kivédi az unió túlzásait,
  • falat húz a migráció elé,
  • V4-es szövetséget épít,
  • elismeri Oroszország helyét Európában,
  • összeköttetést teremt Kínával.

Kevésbé értik még azonban például a technológia új kihívásait. "Még nem értjük, hogy teljes versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie. Nem értjük, hogy a világ élvonalába (első 200 közé) tartozó egyetemek nélkül az új technológia nem képes tartósan mozgatni a felzárkózást. Nem értjük, hogy

az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.

Ezért sokkal bátrabb változást és változtatást sürget.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018