eur:
393.25
usd:
367.85
bux:
65965.33
2024. április 24. szerda György
A Duna ártere alacsony vízállásnál Vámosszabadi határában 2018. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Fokozottan érinti Magyarországot a klímaváltozás

Magyarországnak is ki kell vennie a részét abból, hogy csökkenjen a Földön az üvegházhatású gázok kibocsátása – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János éghajlatkutató.

A hőmérséklet-emelkedés a Kárpát-medencében 30-40 százalékkal gyorsabb, mint a Föld átlagában. Ez a mérsékelt övi területeken jellemző, az egyenlítő térségében alig van felmelegedés, tőlünk sokkal északabbra viszont még erősebb a változás – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János éghajlatkutató.

Az Esterházy Károly Egyetem tanára szerint Magyarországon és ezen az égövön azért emelkedik jobban a hőmérséklet, mert

csökken a felhőzet, főleg a nyári hónapokban, vagyis erősebben süt a nap.

Hozzátette: ugyanez a helyzet a földközi-tengeri térségben.

Magyarországnak is ki kell venni a részét abból, hogy csökkenjen a Földön az üvegházhatású gázok kibocsátása – hangsúlyozta azéghajlatkutató.

„Meg kell tennünk a magunkét.

Magyarország nagyjából 0,15 százalékáért felelős a kibocsátásnak, de ha senki sem teszi meg a magáét, akkor nem lesz jó” - figyelmeztetett.

Mint az Esterházy Károly Egyetem tanára kifejtette, kétféle cselekvés van: alkalmazkodás és változtatás.

„Az alkalmazkodás az, hogy valamekkora változás így is, úgy is bekövetkezik. Ennek a kevés előnyét kihasználjuk, a sok hátrányát pedig tompítjuk. A kibocsátás mérséklése abból áll, hogy lassítjuk a melegedést.

Ahhoz, hogy ne melegedjen a Föld tovább, mindenkinek 70 százalékkal kellene kevesebbet kibocsátania. Ez nagyon messze van”

- mondta Mika János. Kiemelte: a 2016-tól érvényes párizsi megállapodás a 2030-ig érvényes csökkentési pályának nagyjából egyharmadát fedezi, ha mindenki betartja azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×