INFORÁDIÓ 
2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Zelma

parlament

orbán viktor

azonnali kérdés

Az Országgyűlés plenáris ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnök és Kállai Mária fideszes képviselő (b) kezet fog az ülésteremben 2019. június 17-én.

Megtalálták Orbán Viktort a parlamentben Hableány-ügyben is

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök, aki állítása szerint nem találkozott még annál ízléstelenebb kérdéssel, mint amit Szabó Tímeától kapott

Hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában megjelent a miniszterelnök is, aki felé számos kérdés irányult ellenzéki oldalról.

A jobbikos Jakab Péter A harc folytatódik címmel sok mindent kérdezett Orbán Viktortól; valójában azért szólalt fel, hogy pártja nevében "hadüzenetet" küldjön a kormányfőnek. Szorongatott egy szatyornyi száraz tésztát, szerinte a Fidesz ennyivel vásárol szavazatokat.

Orbán Viktor válaszul elmondta, a Jobbik elvesztette támogatói kétharmadát.

"Nem kellene harc helyett inkább pihenniük egyet?"

- kérdezett vissza, az élelmiszercsomagot el nem fogadva.

Szilágyi György (Jobbik) a luxusrepülőkhöz való beteges vonzódással vádolta meg Orbán Viktort, ezért Latorcai János levezető elnök megvonta tőle a szót, és ki akarta záratni az ülésről, de

nem volt elég kormánypárti képviselő a teremben, a parlament tehát határozatképtelen volt,

Szilágyi pedig folytathatta a felszólalását. Azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy miből fizette a magánútjait, és miért nem ment el a pápa erdélyi látogatására.

"Minden szabályt betartok"

- felelte neki a miniszterelnök. A katolikus egyházfőt pedig azért nem a helyszínen hallgatta, mert a törvény szerint a köztársasági elnök és a miniszterelnök egyszerre nem lehet külföldön.

A szocialista Harangozó Tamás azt rótta fel a kormányfőnek, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége az Alkotmánybíróság és az uniós bíróság kifogásai ellenére harmadik hónapja nem korrigálja a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálati rendszerét.

"Végre fogjuk hajtani az Alkotmánybíróság döntését" - ígérte neki a miniszterelnök.

A DK-s Gréczy Zsolt azt mondta, hogy Orbán Viktor elárulta 1956 forradalmát, mert beolvasztja az '56-os Intézetet a Veritas Intézetbe.

Kérdést ugyan nem tett fel, de a miniszterelnök válaszolt, biztosította, hogy az '56-os Intézet "jó helyen lesz" a Veritasnál.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kormány csatlakozik-e a klímavédelmi egyezményekhez.

"Minden nemzetközi kötelezettségünknek eleget teszünk" - hangzott a válasz Orbán Viktortól. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

az atomenergiáról nem mondanak le, mert az nem csak szükséges az atomenergia előállításához, de környezetbarát is,

ezért arra kérte az LMP-t, hogy támogassa a paksi erőmű bővítését.

Hableány-ügy: kegyeletsértés vagy megválasztolatlan kérdés?

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea arra kérdezett rá, hogy miért nem foglalták le a Viking szállodahajót a baleset után. Azt állította, hogy a kormány el akarja tüntetni a tragédia bizonyítékait, mert közös érdekeltségeik vannak a szállodahajót üzemeltető céggel. A kormányfő szemére vetette azt is, hogy nem fejezte ki a részvétét.

"Harminc éve teljesítek szolgálatot az Országgyűlésben, de ennél ízléstelenebb felszólalást még nem hallottam" - mondta neki a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy már a katasztrófa másnapján kifejezte részvétét Dél-Koreának, most pedig köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és megerősítette, hogy emléket állítanak az áldozatoknak.

"A hatóságokat minden részletre kiterjedő vizsgálatra utasítottam, és ennek várom az eredményét" - tette hozzá.

Szabó Tímea viszonválaszára már nem reagált.

A levezető elnök is megneheztelt a Párbeszéd frakcióvezetőjére, azt mondva neki, hogy politikai tőkét akar kovácsolni egy szörnyű tragédiából.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Azonnali kérdések Orbán Viktorhoz - parlament
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018