eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György
Az Országgyűlés plenáris ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnök és Kállai Mária fideszes képviselő (b) kezet fog az ülésteremben 2019. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megtalálták Orbán Viktort a parlamentben Hableány-ügyben is

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök, aki állítása szerint nem találkozott még annál ízléstelenebb kérdéssel, mint amit Szabó Tímeától kapott

Hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában megjelent a miniszterelnök is, aki felé számos kérdés irányult ellenzéki oldalról.

A jobbikos Jakab Péter A harc folytatódik címmel sok mindent kérdezett Orbán Viktortól; valójában azért szólalt fel, hogy pártja nevében "hadüzenetet" küldjön a kormányfőnek. Szorongatott egy szatyornyi száraz tésztát, szerinte a Fidesz ennyivel vásárol szavazatokat.

Orbán Viktor válaszul elmondta, a Jobbik elvesztette támogatói kétharmadát.

"Nem kellene harc helyett inkább pihenniük egyet?"

- kérdezett vissza, az élelmiszercsomagot el nem fogadva.

Szilágyi György (Jobbik) a luxusrepülőkhöz való beteges vonzódással vádolta meg Orbán Viktort, ezért Latorcai János levezető elnök megvonta tőle a szót, és ki akarta záratni az ülésről, de

nem volt elég kormánypárti képviselő a teremben, a parlament tehát határozatképtelen volt,

Szilágyi pedig folytathatta a felszólalását. Azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy miből fizette a magánútjait, és miért nem ment el a pápa erdélyi látogatására.

"Minden szabályt betartok"

- felelte neki a miniszterelnök. A katolikus egyházfőt pedig azért nem a helyszínen hallgatta, mert a törvény szerint a köztársasági elnök és a miniszterelnök egyszerre nem lehet külföldön.

A szocialista Harangozó Tamás azt rótta fel a kormányfőnek, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége az Alkotmánybíróság és az uniós bíróság kifogásai ellenére harmadik hónapja nem korrigálja a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálati rendszerét.

"Végre fogjuk hajtani az Alkotmánybíróság döntését" - ígérte neki a miniszterelnök.

A DK-s Gréczy Zsolt azt mondta, hogy Orbán Viktor elárulta 1956 forradalmát, mert beolvasztja az '56-os Intézetet a Veritas Intézetbe.

Kérdést ugyan nem tett fel, de a miniszterelnök válaszolt, biztosította, hogy az '56-os Intézet "jó helyen lesz" a Veritasnál.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kormány csatlakozik-e a klímavédelmi egyezményekhez.

"Minden nemzetközi kötelezettségünknek eleget teszünk" - hangzott a válasz Orbán Viktortól. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

az atomenergiáról nem mondanak le, mert az nem csak szükséges az atomenergia előállításához, de környezetbarát is,

ezért arra kérte az LMP-t, hogy támogassa a paksi erőmű bővítését.

Hableány-ügy: kegyeletsértés vagy megválasztolatlan kérdés?

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea arra kérdezett rá, hogy miért nem foglalták le a Viking szállodahajót a baleset után. Azt állította, hogy a kormány el akarja tüntetni a tragédia bizonyítékait, mert közös érdekeltségeik vannak a szállodahajót üzemeltető céggel. A kormányfő szemére vetette azt is, hogy nem fejezte ki a részvétét.

"Harminc éve teljesítek szolgálatot az Országgyűlésben, de ennél ízléstelenebb felszólalást még nem hallottam" - mondta neki a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy már a katasztrófa másnapján kifejezte részvétét Dél-Koreának, most pedig köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és megerősítette, hogy emléket állítanak az áldozatoknak.

"A hatóságokat minden részletre kiterjedő vizsgálatra utasítottam, és ennek várom az eredményét" - tette hozzá.

Szabó Tímea viszonválaszára már nem reagált.

A levezető elnök is megneheztelt a Párbeszéd frakcióvezetőjére, azt mondva neki, hogy politikai tőkét akar kovácsolni egy szörnyű tragédiából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×