INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

úzvölgy

románia

menczer tamás

külügyminisztérium

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.

Berendelte a budapesti román nagykövetet a külügy az úzvölgyi események miatt

Infostart / MTI

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Péntekre a budapesti román nagykövetet is berendelték a magyar külügyminisztériumba - közölte Facebook-oldalán Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár.

Menczer Tamás egy másik posztban arról is beszámolt, hogy nyomatékosan felhívják a román felet arra, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán ne adjon teret a provokációknak és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében. "Továbbra is szeretnénk szakmai tárgyalást folytatni, de erre a kérésre a román fél nem reagált" - írta az államtitkár.

Az eddigi információk szerint csütörtökön csaknem ezer székelyföldi vont élőláncot az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető elé, hogy megakadályozza az engedély nélkül létrehozott román parcella és emlékmű felavatását, de a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és zászlórudakkal bántalmazták a székelyeket. Az illetékes magyar államtitkár szerint a román csendőrség a helyszínen mindezt tétlenül nézte. A történteket az RMDSZ is elítélte.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018