eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Berendelte a budapesti román nagykövetet a külügy az úzvölgyi események miatt

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Péntekre a budapesti román nagykövetet is berendelték a magyar külügyminisztériumba - közölte Facebook-oldalán Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár.

Menczer Tamás egy másik posztban arról is beszámolt, hogy nyomatékosan felhívják a román felet arra, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán ne adjon teret a provokációknak és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében. "Továbbra is szeretnénk szakmai tárgyalást folytatni, de erre a kérésre a román fél nem reagált" - írta az államtitkár.

Az eddigi információk szerint csütörtökön csaknem ezer székelyföldi vont élőláncot az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető elé, hogy megakadályozza az engedély nélkül létrehozott román parcella és emlékmű felavatását, de a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és zászlórudakkal bántalmazták a székelyeket. Az illetékes magyar államtitkár szerint a román csendőrség a helyszínen mindezt tétlenül nézte. A történteket az RMDSZ is elítélte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×