eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely a Die Weltnek: jobb az Európai Néppártban, mint kívül

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke szerint a párt a balközéppel, a zöldekkel és a liberálisokkal is együttműködne adott kérdésekben az új Európai Parlamentben.

Terjedelmes interjút adott a Die Welt című német lapnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ami azt a kijelentést adta címül, hogy "a zöldekkel és a liberálisokkal is együttműködnénk".

Gulyás Gergely a lapnak elmondta, azért nyert ennyivel a Fidesz az EP-választásokon, mert az emberek jobban élnek, és tudják, mit veszíthetnek, ha a kormány nem állítja meg a migrációt. Ezzel egyébként szerinte már az Európai Néppárt tagpártjainak többsége is egyetért.

A választások négy nagy győztese szerinte a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), Matteo Salvini Olaszországban és az Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában, valamint a Fidesz-KDNP.

A témánál maradva újra leszögezte, Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet nem támogatják az Európai Bizottság élére, hozzátéve, a Néppártnak van egy sor tapasztalt politikusa, akik hajlandóak a Bizosság vezetésére.

Hozzátette:

vannak témák, amelyekben a balközéppel, a zöldekkel, a liberálisokkal és a Néppárttól jobbra állókkal is elképzelhető az együttműködés.

Az euróövezeti csatlakozásról elmondta, azt vállalta 2004-es csatlakozásakor az ország, ám ez az általa ismert közgazdászvélemény szerint csak akkor történhet meg, ha egy tagország hazai összterméke (GDP) elérte az EU-s átlag 90 százalékát; ez Magyarország esetében tíz éves távlat.

A közigazgatási bíróságok ügyéről a többi között elmondta, nem akarják, hogy ismét fellángoljon az Európai Bizottsággal 2012-ben lezárt vita az igazságszolgáltatási rendszerről, mert "potenciálisan negatív következményekhez" vezethet.

Arra a kérdésre, hogy az EPP-tagság megőrzése érdekében léptek-e az ügyben, azt mondta, hogy nem ez volt a döntés oka, de "meglehet, hogy az EPP-nek így könnyebb lesz minket benntartani".

Arra a kérdésre, döntöttek-e arról, hogy meg kívánják tartani az EPP-tagságot, Gulyás Gergely azt mondta: szerinte a Fidesz számára jobb, ha az EPP-ben marad, és "az EPP-nek is az a legjobb, ha megtart minket".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×