INFORÁDIÓ 
2019. október 16. szerda
Gál

hajóbaleset

duna

mentés

Budapest, 2019. június 1. Kiépített keresőponton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének munkálatait segítő Dunaújváros elnevezésű aknamentesítő hajó mögött a Margit hídnál 2019. június 1-jén. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. MTI/Mohai Balázs

Dunai hajóbaleset: sajátos szerkezetet helyeznek a Dunába

Infostart / MTI

Vasárnap nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt kishajóhoz, talán hétfőn próbálkoznak - mondta az M1 aktuális csatorna helyszínről bejelentkező riportere.

A vasárnap kora délutáni híradás szerint egyelőre sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem látnak lehetőséget a merülésre.

A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak - magyarázta az M1 riportere.

Mélyebben van, mint eddig hitték

A dél-korai mentőegység egyik tisztje a Yonhapnak elmondta, hogy Ausztriából, Csehországból és Norvégiából érkeztek szonárok és vízalatti drónok, de utóbbiakat nem tudták használni az erős áramlatok miatt.

Azt viszont kiderült, hogy a Hableány a korábban feltételezett 6 helyett 8-9 méter mélyen van.

A dél-koreai külügyminiszter már hazatért, és Szöulban is elmondta, hogy a Duna áradása miatt egyelőre nem tudnak eljutni a Hableányhoz.

"A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében" - hangsúlyozta Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.

Azt remélik, hogy hétfőn talán már megfelelőek lesznek a körülmények ahhoz, hogy a magyar és a dél-koreai mentőegységek alámerüljenek.

Ígérte, hogy a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint szombat délben tetőzött a Duna Budapesten. A vasárnap 11 órás vízállás 562 centiméter volt, ami 26 centi vízszintcsökkenést jelent a tegnap déli tetőző szinthez (588 centi) képest.

Az ezt követő apadás első szakasza aránylag gyorsnak ígérkezik,

de a 400 cm-es szint alulmúlása csak a jövő hét második felében valószínűsíthető, a péntek délelőtti órákban. A vízgyűjtőkön a most következő hat napban vízszint emelkedést okozó csapadék nem várható.

  • A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről.
  • A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti.

Május 29-én éjszaka a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.

Időközben egy harmadik videó is előkerült a balesetről, amelynek áldozatairól újabb megrázó személyes történetek láttak napvilágot.

A hajóbalesettel kapcsolatos híreinket itt olvashatják.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018