INFORÁDIÓ 
2019. július 22. hétfő
Magdolna

húsvét

vinkó józsef

magyar konyha

étkezés

hagyomány

tévedés

Budapest, 2019. április 10. Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban. MTI/Máthé Zoltán

Tele vagyunk tévedésekkel a húsvéti ételekkel kapcsolatban

InfoRádió

Őrületes mennyiségű félreértés van manapság a húsvéti étrend körül - fogalmazott a Magyar Konyha főszerkesztője az InfoRádióban.

A sonka eredetileg nem is volt a magyar húsvéti hagyomány része, mert nem volt disznó. Az első húsvéti menüsor 1547-ből való, amiben szó nincs sonkáról - mondta az InfoRádiónak Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. "A Nádasdy Tamás-féle első húsvéti menüsorban szerepel nagyszombaton ebédre szentelt borjúhús, tikfi éles lével (ez fűszeres lében elkészített csirke - a szerk.), kappan spenóttal, paréj szalonnával, galamb, nyúlhús - de szó nincs sonkáról. A pácolt sonkáról a 18. század legvégén ír először Mátyus István. Addig nem ettek disznót" - sorolta a szakember.

Vinkó József elmondta azt is: egy korábbi félrefordítás eredménye az, hogy a hagyományunkban a nyúl tojja a tojást.

"Szigorú böjtben tejes ételt és tojást sem lehetett enni. De a tyúk meg tojt, ezért a felhalmozott tojást el kellett fogyasztani húsvétkor. Így alakult ki a túlzott húsvéti tojásfogyasztás: a színes tojások, az ajándékozások, a tojásételek favorizálása".

A Magyar Konyha főszerkesztője hozzátette: a tojás- és a sonkaevés mind a kereskedelem útján jutott el Magyarországra, semmi köze nincs a gasztrohagyományainkhoz.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Húsvéti ételek, húsvéti tévhitek - Vinkó József
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018