INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

húsvét

zöldség

primőr

kiskereskedelem

mártonffy béla

A húsvétot még nem vágja tönkre az aszály

A húsvétot még nem vágja tönkre az aszály

InfoRádió

Bőségesen van korai termésű, hazai primőr zöldség itthon a boltokban, az aszály ugyanis nem befolyásolja ezeknek a zöldségeknek a termelését - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke.

Az aszály a primőr zöldségekre szerencsére nincs olyan hatással, mint a szabadföldön termelt gabonafélékre, vagy például a borsóra - mondta az InfoRádió kérdésére Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának vezetője. A paprikát, paradicsomot, retket a húsvét előtti időszakban fedett helyen termesztik, ahol a vízellátás is megoldott.

Mártonffy Béla hozzátette, mivel idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és

mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Arra a felvetésre, hogy az erős kínálat lejjebb viheti-e az árakat, az osztályvezető ezt válaszolta: a paprikát stabil áron kínálják a piacon, míg a magyar fóliasátrak alól kikerülő retek, saláta és hagyma esetében az látszik, hogy olyan áremelkedés, mint a tavalyi, idén nem tapasztalható. A paradicsomoknál sem nőtt kiugróan az ár, és a szakember reményei szerint a későbbiekben még csökkenhet is.

Mit visz el az aszály?

Az elmúlt hét hónapban nem esett jelentős mennyiségű csapadék; ez látszik is a földeken, nagyon ki vannak száradva, a vízhiány, ami kialakult a talaj felső 50 centiméteres rétegében, az már felér kéthavi csapadék mennyiségének hiányával - közölte az InfoRádióban Török László meteorológus.

A Dunántúl nyugati része, vagyis az Alpokalja kivételével mindenütt nagy a csapadékhiány - tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatása, és további pozitív hírekkel sem tud szolgálni. "Érkeznek ugyan frontok a héten, de komolyabb, nagyobb mennyiségű csapadékot ezek nem hoznak" - tette egyértelművé Török László, aki szerint

legkorábban a hét végén várható számottevő eső.

A most látszó adatok szerint a kiesett csapadékmennyiség felét pótolhatja a lehulló csapadék.

Tartós vízhiányos időszak és hosszabb öntözési idény

Április elsejétől tartós vízhiányos időszakot hirdetett meg az Agrárminisztérium. A tárca parlamenti államtitkára, Farkas Sándor az InfoRádiónak elmondta: emellett

az országos aszályhelyzet miatt meghosszabbítják az öntözési idényt is, amely október végégig tart.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy az elmúlt nyolc hónapban, tavaly nyár óta érdemleges, nagy csapadékot az Alföld jelentős részét például nem mértek.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Primőr zöldségek - Mártonffy Béla
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018