eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kamionos baleset az M0-son: hosszan tolta maga előtt a keresztbe fordított autót

A körgyűrűnek saját rendőrsége, autópálya-alosztálya van, róluk közölt izgalmas cikket a Zsaru magazin.

Két bázis felel az M0-s gyűrű rendjéért, a magazin a déli véget látogatta meg.

A gyorsforgalmi út jelenlegi hossza 2013-ban alakult ki. Több évtizedre visszatekintő koncepció a fővárosba sugár­irányban befutó autópályák összefogása.

A „déli” szektor a budaörsi 0-s kilométertől az M5-ös 30 800-as kilométerszelvényéig tart. Egy 1977-es tanulmány 36–58 ezer járműre becsülte a déli szektor 2010-es napi forgalmát, ehhez képest csúcsidőszakban, jellemzően nyáron vagy ünnepek táján, 24 óra alatt 140 ezer áthaladó egységet is regisztráltak már - írja a Zsaru magazin.

A zsaruk mindent megtesznek azért, hogy a körgyűrű valóban a biztonságos, hatékony haladás helyszíne legyen.

Tévhit, hogy az számolná fel a telítettséget, ha az adott autófolyam minél nagyobb tempóval repesztene végig az M0-son. A fokozott sebesség ugyanis több balesethez vezetne, ami további zsúfoltságot idézne elő.

Az autópálya-zsaruk ezért a járműforgalmat a biztonságosan uralható, előírt sebesség betartására ösztönzik.

Nyelvi sokszínűség

A körgyűrűn nem teljesíthet szolgálatot akárki. Szükséges a nyelvtudás, helyszínelői gyakorlat sem árt, vezetni pedig nagyon tudni kell. Az autópálya-zsaruk a magyar rendőrség járműflottájának krémjéhez tartozó, csak típusvizsgával vezethető, nagy teljesítményű szolgálati autókkal látják el feladataikat.

Szolgálatkezdéskor mindkét irányba, az M5-ös és az M1-es felé is megindul egy-egy pályatesten a kijelölt egység, menet közben figyelik és szűrik ki a szabálytalankodókat.

Az iskolákban megtanult német vagy angol mellé a legtöbben elsajátították valamilyen szinten a gyakran alkalmazandó török, román, görög, illetve valamelyik szláv nyelvet is.

Az autóút nemzetközi terep, Európa tranzitforgalmának egyik csomópontja.

A sebesség-ellenőrzés mellett fontos a baleset kialakulását hordozó közúti magatartásformák visszaszorítása. Sok a csatolt vontatmány, reneszánszát éli a Nyugat-Európából tréleren behozott használtautó-kereskedelem. A fuvarozók sok esetben a szabályok megkerülésével törekednek profitmaximalizálásra, így ezekre a járműcsoportokra kiemelten figyelnek a magyar rendőrök.

Nem mindennapi balesetek

A kamionosokat nem tekintik „elkövetői körnek”, tudják, hogy munkájuknak és járműveiknek az átlagos autósok előtt ismeretlen tulajdonságaik vannak. Egy kamion vezetőfülkéjéből a sofőr például nem lát a járműve elé.

Volt olyan baleset, amikor egy személykocsi vezetője féktávolságon belül hajtott egy becsatlakozó útról a szabályosan haladó nehéz-tehergépkocsi elé,

az ütközés következtében pedig a nagyobb jármű keresztbe fordította maga előtt a kisebb autót.

A kamionos nem vette észre az ütközést, a holttérben lévő autót sem látta, így tudtán kívül egy kilométeren tolta maga előtt. A személykocsiban nem működött a kürt, a sofőr nem tudott jelezni, a szembejövők villogtatásából lett gyanús a kamionosnak, hogy valami nincs rendben.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×