eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vetési varjú (Corvus frugilegus) ül egy fán a hóesésben Békásmegyeren.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Hitchcock kísért Balassagyarmaton

Már több mint négymillió forintot költött a város a vetési varjak kitelepítésére - kevés sikerrel.

A vetési varjak nagy csapatokban megszállnak köztereket, parkokat, és egész évben betölti károgásuk ezeket a városrészeket. Balassagyarmaton évek óta csatáznak a lakók a madarakkal, amelyek jól érzik magukat a városban, van elég táplálék számukra, nincs annyi ragadozó, mint a természetben, az embereket meg valahogy csak el lehet viselni. Fordítva azonban nem könnyű az együttélés: sok gondot okoznak a közelben lakóknak, nemcsak az ürülékük miatt, hanem hajnali károgásuk is komoly zajhatás - írja a nool.hu.

A városi önkormányzata már 2016-ban és 2018-ban kérelmezte az illetékes környezetvédelmi hatóságtól, hogy a varjak fészkeit a megjelölt problémás helyszíneken eltávolíthassa, a város külterületi ingatlanjain pedig műfészkeket helyeztessen el a madarak belvárosi részekről való eltávolítása céljából. Tavaly a város hatósági engedélyek birtokában több telepet is felszámolt. Ennek eredményeként az egyetlen nem bolygatott telep megnőtt, több mint 200 fészket számlál, míg a többi varjú szétszóródott a városban.

A vetési varjak védettek. Más élőhelyre való szoktatásukhoz a fészkelés elősegítése az első: a varjak szemszögéből fészkelésre alkalmas területeken gallykupacokat helyeznek ki, esetleg mesterséges gallyfészkeket tesznek a fákra, ezáltal még vonzóbbá teszik az adott területet a fészkelésre. Ezzel egy időben a városi fészkelőfákat visszavágják, mivel a varjú a nagy magasságot szereti. A költöztetésre 2017-től több mint négymillió forintot költött a város.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×