eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A ködben egy jégtörő hajó a Tiszán Szolnoknál 2017. május 3-án.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Több milliárdos fejlesztés, számítógép vezérli a tiszai tározókat

Mintegy 2,5 milliárd forintos költségvetéssel, uniós és hazai forrásból valósul meg a Tisza teljes vízgyűjtő területén a monitoring rendszer kiépítése.

A projekt keretében végzett adatgyűjtés és értékelés a folyó teljes vízgyűjtő területét lefedi, nem csupán a magyarországi helyszíneket – mondta el az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. Lábdy Jenő hozzátette,

új monitoring állomások is épülnek, de meglévőket is felújítanak, így a hazai hálózat teljessé vált.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese kiemelte: a vízfolyásrendszer nagy részét is felmérték, amit kiegészítettek a már meglévő adatokkal, így olyan terepmodellt kaptak, mely bemenetét képezi egy hidrodinamikai modellnek, és ez a Tiszán előforduló valamennyi vízállást mintázza.

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének keretében számos árapasztó tározó elkészült a Tiszán és mellékfolyóin, ezek összehangolt működtetéséhez számítógép segít a döntéselőkészületekben, ezért volt szükség a fenti fejlesztésekre és vizsgálatokra – árulta el Lábdy Jenő.

Az üzemirányítási rendszer lehetővé teszi, hogy a tározókkal a maximális hatást érjék el az árvízszint csökkentése érdekében.

A monitoring rendszerrel a vízállást és a vízhozamot tudják mérni. Az árvízkiváltó csapadék külföldről érkezik, de minden szomszédos országgal kötöttek kétoldalú együttműködési megállapodást, így adatokat osztanak meg egymással az államok.

A beruházás részben EU-s, részben hazai finanszírozásban történt, nagyságrendje 2,5 milliárd forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Amikor reggel fél 8-kor félkómásan bedörrentjük a kotyogós kávéfőző alatt a tűzhelyet, vélhetően nem gondolunk bele abba, hogy ezt az egyszerű mozdulatot mintegy 2,3 milliárd embernek nem áll módjában megtennie a Földön. Márpedig amíg a nyugati világban alapvetésnek számít és könnyen elérhető a biztonságos és tiszta főzés és sütés lehetősége, eközben világszerte több mint 2 milliárd ember nem fér hozzá ezekhez az erőforrásokhoz, ehelyett szénnel, kerozinnal, fával és faszénnel kénytelenek megoldani ezt a feladatot. Ez pedig nem csak rendkívül sok időbe kerül és környezetromboló hatású, de az egyik vezető idő előtti halálozási tényezőnek is számít.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×