eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma
A ködben egy jégtörő hajó a Tiszán Szolnoknál 2017. május 3-án.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Több milliárdos fejlesztés, számítógép vezérli a tiszai tározókat

Mintegy 2,5 milliárd forintos költségvetéssel, uniós és hazai forrásból valósul meg a Tisza teljes vízgyűjtő területén a monitoring rendszer kiépítése.

A projekt keretében végzett adatgyűjtés és értékelés a folyó teljes vízgyűjtő területét lefedi, nem csupán a magyarországi helyszíneket – mondta el az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. Lábdy Jenő hozzátette,

új monitoring állomások is épülnek, de meglévőket is felújítanak, így a hazai hálózat teljessé vált.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese kiemelte: a vízfolyásrendszer nagy részét is felmérték, amit kiegészítettek a már meglévő adatokkal, így olyan terepmodellt kaptak, mely bemenetét képezi egy hidrodinamikai modellnek, és ez a Tiszán előforduló valamennyi vízállást mintázza.

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének keretében számos árapasztó tározó elkészült a Tiszán és mellékfolyóin, ezek összehangolt működtetéséhez számítógép segít a döntéselőkészületekben, ezért volt szükség a fenti fejlesztésekre és vizsgálatokra – árulta el Lábdy Jenő.

Az üzemirányítási rendszer lehetővé teszi, hogy a tározókkal a maximális hatást érjék el az árvízszint csökkentése érdekében.

A monitoring rendszerrel a vízállást és a vízhozamot tudják mérni. Az árvízkiváltó csapadék külföldről érkezik, de minden szomszédos országgal kötöttek kétoldalú együttműködési megállapodást, így adatokat osztanak meg egymással az államok.

A beruházás részben EU-s, részben hazai finanszírozásban történt, nagyságrendje 2,5 milliárd forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×