INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

varju lászló

tordai bence

túlóratörvény

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án.

Megbüntettek két ellenzéki képviselőt

Infostart / MTI

Másfél millió forintra büntette Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke Vadai Ágnest, a DK parlamenti képviselőjét, mert másokkal együtt decemberben fizikailag próbálta megakadályozni a túlóratörvény elfogadását. A mentelmi bizottság helyben hagyta Kövér László ellenzéki képviselőkre kirótt büntetését.

Más ellenzékiek is számíthatnak egyhavi pénzmegvonásra, a független Székely Sándor például már megkapta az erről szóló értesítést.

Botrányos körülmények között szavazta meg az Országgyűlés decemberben a Munka törvénykönyvének módosítását. Az ellenzék az elnöki pulpitus eltorlaszolásával és hangzavarral próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását. Kövér László már akkor bejelentette, hogy fegyelmit rendel el, az Országgyűlés fideszes elnöke korábban közölte azt is, hogy megvonná a rendbontásban résztvevő képviselők decemberi fizetését.

Az egyik érintett, a DK-s Varju László szerint szó sincs arról, hogy a túlóratörvény vitája során a napirend meghiúsulását szerették volna elérni, csupán véleményt nyilvánítottak akkor.

Nem kapott többséget a mentelmi bizottság keddi ülésén Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) kezdeményezése a rájuk kirótt házelnöki pénzbüntetés hatályon kívül helyezéséről - közölte Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a testület keddi ülése után újságírókkal.

A kormánypárti politikus kifejtette: két fegyelmi ügy anyaga érkezett meg a bizottsághoz, Tordai Bencéé (Párbeszéd) és Varju Lászlóé (DK). A két ellenzéki politikus azt kérte a testülettől, helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasolt. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, erről fogja tájékoztatni a parlamentet.

Varju László szerint az Országgyűlés elnökének büntetése arról szól, hogy a túlóratörvény vitája során ellenzéki képviselők egyértelműen a napirend meghiúsítását szerették volna elérni. Erről azonban szó sincs, véleménynyilvánítás történt - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Egyúttal megismételte, elfogadhatatlan, hogy 2925 módosító indítványt egyetlen szavazással vettek le a napirendről. Megjegyezte azt is: a kormánypárti képviselők ugyanúgy hangoskodtak és kiabáltak aznap.

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Képviselői büntetések Kövér Lászlótól
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018