eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a párt Több nőt a politikába! című, utcai akcióval egybekötött sajtótájékoztatóján a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 2018. április 5-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Napokon belül dönthetnek Demeter Márta sorsáról

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért az országgyűlés elnöke javaslatot tett arra, hogy az LMP társelnökét fosszák meg a bizottsági tagságától.

Az LMP-s Demeter Márta október 16-án egy írásbeli kérdésében azzal vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az egyik lányát egy honvédelmi repülőgépről hozatta haza ciprusról. Később kiderült, hogy az utas egy katonatiszt hasonló nevű gyermeke volt. Ezek titkos adatok voltak, ezért az LMP-s politikus ellen nemzetbiztonsági vizsgálat indul – mondta Németh Zsolt napirend előtt az országgyűlés novemberi ülésén. A fideszes képviselő a Magyar Narancsra szavait idézve két lehetséges magyarázatot vázolt: Demeter Márta vagy tévedett, és így „nem csak bántóan felületes, de bántóan felelőtlen is volt”, vagy tudatosan hazudott.

Demeter Márta személyes érintettség okán szót kért ezen a parlamenti ülésen, Kövér László házelnök megadta neki. Az LMP-s politikus azzal védekezett, hogy a kormánypártok nagyon sokszor adnak ki bizalmas adatokat a parlamenti bizottságok zárt üléseiről.

„Látom, hogy borzasztóan fáj önöknek az a rengeteg kérdés, amelyeket az elmúlt években kaptak”

– fogalmazott, majd felemlegette Kiss Szilárd és Ghaith Pharaon ügyeit. A házelnök ezen a ponton kikapcsoltatta a képviselőnő mikrofonját, előtte már figyelmeztette, hogy megteszi.

Németh Zsolt napirend előtti felszólalására a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára reagált, Németh Szilárd kijelentette, hogy Demeter Márta szándékosan sértette meg a törvényt, ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezt most az Alkotmányvédelmi Hivatal is megállapította, erre tekintettel Kövér László házelnök javasolja, hogy szüntessék meg az ellenzéki politikus bizottsági tagságát. Demeter Márta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke.

A javaslatról február 18-án dönthet a törvényhozás.

A rendszerváltás óta még sohasem fordult elő, hogy egy képviselőt megfosszanak a bizottsági tagságától. Az LMP szerint a kormánypárt saját politikai eszközzé silányította a jogot, az állami intézményeket és immár az országgyűlést is. A Fidesz célja egyértelmű: meg kell akadályozni, hogy az LMP társelnöke elvégezhesse ellenzéki munkáját – olvasható a párt közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×