eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Mobilparkolás telefonszáma olvasható egy parkolóautomatán Budán, a Dózsa György térnél 2012. augusztus 3-án.
Nyitókép: Földi Imre

Fontos információk a budapesti parkolásról

A Budapesti Békéltető Testület parkolási tanácsai a fogyasztóknak.

A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező panaszokban sokszor előfordul, hogy a fogyasztó a mobilparkolást elindította ugyan, mégis megbüntették, vagy türelmi időn belül volt, de a szélvédőjén ott maradt korábbi lejárt jegye miatt került rá a mikuláscsomag. Az is sokszor probléma, ha a mobilapplikáció alapján a fogyasztó nem a megfelelő zónára indítja el a mobilparkolást. A pótdíj összege pedig annak 15 napon túli rendezése esetén jelentős mértékben megemelkedik.

Ezért a testület összefoglalt néhány fontos parkolási szabályt, amelyre jó odafigyelni:

  1. Minden esetben járjunk el körültekintően és figyeljük meg a közúti jelzőtáblákat! A KRESZ szerint a „Várakozási övezet zóna” jelzőtábla hatálya a „Várakozási övezet zóna vége” jelzőtábláig tart, tehát, azon belül lévő útszakaszokon mindenképpen kell fizetnünk a parkolásért.
  2. Sok helyen a parkolás maximális ideje korlátozott, azaz 1-2 órán keresztül lehet csak igénybe venni a parkolóhelyet, és annak lejártával el kell hagyni. Erre vannak a tájékoztató táblák, valamint az automatákon is megtalálható ez az információ.
  3. Mobilparkolásnál különösen figyelnünk kell arra, hogy a szolgáltatónak küldött SMS-üzenetben helyes rendszámot tüntessünk fel és a megfelelő zónára indítsuk el a parkolást. Kerületenként eltérő a szabályozás abban is, hogy karakter elírás esetén mikor, vagy egyáltalán törölhető-e méltányosságból a pótdíj.
  4. Ne bízzanak meg automatikusan a mobilapplikációban, mindig ellenőrizzék, hogy megfelelő zónában történt a parkolás elindítása. A várakozási díj mértékét a kerületi önkormányzat rendeletében határozza meg, így kerületenként eltérő díjakkal találkozhatunk.
  5. A jogszabály meghatározza a minimálisan fizetendő várakozási díjat, így hiába csak 5 vagy 10 percre állunk meg, előfordulhat, hogy ennél hosszabb időre kell megfizetnünk a díjat. A minimálisan fizetendő díj 15 perctől akár 1 óráig is terjedhet.
  6. A várakozási jogosultság megszerzésének a megállást követően haladéktalanul eleget kell tenni. Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt 1 óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, 1 órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén 15 perccel túllépi, várakozási esetenként 1 órai várakozási díjat, továbbá ezen felül pótdíjat kell fizetni. Ezt a türelmi időt a vállalkozások az utolsó érvényesen megváltott parkolójegyhez képest vizsgálják. A lejárt jegyet vegyük ki a szélvédő mögül.
  7. Ha egyszer már pótdíjazták a gépjárművünket, akkor ugyanazon várakozási területen 1 naptári napon belül újabb pótdíjat már nem kaphatunk. Azonban szabálysértési eljárás keretében más szankcióval találkozhatunk.
  8. Nem szabható ki pótdíj a külön törvényben feljogosított hatóság által kerékbilinccsel rögzített járműre.
  9. Arra is figyeljenek, hogy Budapesten kerületenként eltérően szabályozzák azt is, hogy mettől meddig kell fizetni a várakozásért. Van olyan kerület, ahol 18 óráig, de van olyan kerület, ahol 20 óráig kell fizetnünk.
  10. A parkoló automatából megváltott parkolójegyet jól láthatóan és azonosítható módon tegyük ki az autó első szélvédője mögé, hogy aleolvasása az ellenőr számára egyértelmű legyen.
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×