INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

vádemelés

parlament

demonstráció

hivatalos személy elleni erőszak

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői és rendőrök a Kossuth téren 2018. december 14-én.

Fejlemény a 2018 decemberében elfajult Kossuth téri demonstrációk ügyében

Infostart

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt az elmúlt egy hónapban újabb három ügyben, hat személy ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirati tényállások lényege szerint a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat dobtak, a rendőröket lökdösték, illetve ököllel ütötték és rúgták.

Az egyik vádlott társaival padokat is egymásra rakott, amelyeket közösen megpróbáltak felgyújtani, majd a vádlott a már égő padra egy másik padot próbált meg elhelyezni, később pedig közlekedési jelzőtáblát emelt ki a helyéből és tett az út közepére, valamint a különböző felgyújtott tárgyak közül egy égő szemeteskukát rúgott a közeledő rendőröknek.

Az ügyészség ezen újabb vádirataiban azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki. Egy vádlottat érintően – akit garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt korábban a bíróság közérdekű munkára ítélt és jelen ügyben csoportosan követte el a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét a garázdaság vétsége mellett – egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így esetében azt indítványozta, hogy a bíróság az általános szabályok szerint eljárva ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hasonló ügyekben összesen 21 személy ellen emelt vádat, jelenleg ezen tárgykörben nincs nyomozás folyamatban. Egy – ismeretlen helyen, vélhetően külföldön tartózkodó – elkövetővel szemben felfüggesztésre került a büntetőeljárás, míg az elsők között őrizetbe vett belga-kanadai állampolgárral szemben – bizonyítottság hiányában – az ügyészség megszüntette az eljárást.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018