eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráció résztvevői a Margit hídon 2018. december 16-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Újabb tüntetés Budapesten

A Hősök teréről vonultak át a Kossuth térre a túlóratörvény ellen tiltakozók. A demonstráció hivatalosan fél 7 körül véget ért, de a tömeg része átment az MTVA óbudai székházához. Vidéken is több helyen tüntettek.

Feszület a helyzet az MTVA székházánál, lökdösődés alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. Szél Bernadett felszólította a helyszínen lévő országgyűlési képviselőket, hogy vonuljanak be együtt az MTVA épületébe, hogy ott felolvashassák a petíciójukat. A rohamrendőrök végül beengedték Szél Bernadettet, Vadai Ágnest és Hadházy Ákost, valamint több jobbikos országgyűlési képviselőt.

A politikusok arra hivatkoznak, hogy országgyűlési képviselőként tájékoztatást kaphatnak bármely közintézményben, és az MTVA is annak számít, de a 24.hu tudósítása szerint csak egy biztonsági főnökig jutottak, aki azt közölte velük, hogy nem beszélhetnek a szerkesztőkkel, ha pedig tájékoztatást szeretnének, azt írásban kérjék.

Nem sokkal este 9 előtt ért oda a tüntetők egy része az MTVA székházához, "Hazudik a tévé!" - skandálták a Kunigunda utcai székház előtt.

Nagy a rendőri készültség az MTVA óbudai székházánál, és nagy rendőri erők várják a tömeget az Árpád hídnál is. Közben a rendőrség azt írta a honlapján, hogy

az ország hét vidéki városában rendbontás nélkül véget értek a jogszabálymódosításokkal kapcsolatban bejelentett demonstrációk. Rendőri intézkedésre egyik helyszínen sem volt szükség.

Nem sokkal 7 óra előtt az MTVA óbudai, Kunigunda utcai székháza elé indult a tömeg a Margit hídon át, csak kevesen maradtak a Kossuth téren, amely korábban megtelt, tehát több ezer ember indult el Óbudára. Békésen vonulnak, rendőri felvezetéssel.

Budapest, 2018. december 16.
A „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráció résztvevői a Teréz körúton 2018. december 16-án.
MTI/Mohai Balázs
A "Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!" címmel meghirdetett kormányellenes demonstráció résztvevői a Teréz körúton 2018. december 16-án. MTI/Mohai Balázs

A Kossuth téren maradt demonstrálók egy része szintén vonulásba kezdett a pesti rakparton a Lánchíd felé. A rendőrség zárja a vonulás útvonalát.

A DK-s Vadai Ágnes azt mondta, azért jött el, mert elege van abból, hogy ebben az országban mindenkit lenéznek, miközben megtűrik a nőverőket és a rablókat. A szerdai parlamenti rendbontásért több százezres büntetéseket kilátásba helyező Kövér László házelnöknek azt üzente, „Büntess, László, büntess!"

A volt LMP-s Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beszélt a Kossuth téren, mint mondta, a dolgozók között rengeteg nő van, családanya, akiknek van már gyermeke, unokája, és ez a törvény mindenki életéről szól.

Telefonjaikkal világítanak a
Telefonjaikkal világítanak a "Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!" címmel meghirdetett kormányellenes demonstráció résztvevői a belvárosi Alkotmány utcában 2018. december 16-án. MTI/Balogh Zoltán

"Mit gondolnak ezek az emberek, hogy minden nap bekapjuk a félelempirulát a köztévéből? Nem, itt vagyunk az utcán és tünetünk" - fogalmazott az ellenzéki politikus, hangsúlyozva, hogy tisztességes kormányt akarnak, és nem olyan rendszert, ahol az emberek kiszolgálják a politikusokat.

Hat óra előtt már a Kossuth téri színpadhoz ért a tömeg. Felolvasták Beer Miklós katolikus püspök üzenetét

"Aggodalom és szomorúság van a szívemben. Ti azért vonultok ki az utcára, mert keserűség van bennetek, mert nem hallják meg a hangotokat"

- hangzott a beszéd eleje.

"Ehhez minden polgárnak joga van, tisztelem azt az elszántságot, ami a hideg idő ellenére is hitet ad célotok teljesítésében".

A püspök arra is kitért, hogy nem mehet el szó nélkül amellett, amellett, hogy gyújtogatás volt, rendőröket provokálták egyesek, ezzel nem lehet elérni a kitűzött célokat. "Meggyőződésem hogy a legtöbben ti is így látjátok. Tartsátok szem előtt önbecsüléseteket. Jézus biztosan azt üzenné ma nekünk, hogy békésen álljatok ki céljaitokért. Tegyük le az erőszakot"

Nem sokkal 5 óra után megérkezett a tömeg a Kossuth térhez, az Alkotmány utcában hangzottak el az első beszédek. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy fogalmazott,

"nem vagyunk Soros-bérencek, mi dolgozók vagyunk, nem úgy mint a gyárat belülről soha nem látott, urizáló képviselők."

Az érdekkápviseleti szövetség alelnöke szégyennek nevezte, hogy megszavazták a képviselők a túlóratörvényt, amely ellen szerinte minden munkahelyen harcolni fognak. Az Alkotmány utca végén felállított színpadon felszólalt Donáth Anna, a Momentum alelnöke is. Egyebek között arról beszélt, hogy jelenleg is 55 olyan embert tart fogságban a rendőrség, akiket az elmúlt napok demonstrációi alkalmával vettek őrizetbe. A politikus követelte, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke füstbombát tart fel a
Donáth Anna, a Momentum alelnöke füstbombát tart fel a "Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!" címmel meghirdetett kormányellenes demonstráción a belvárosi Alkotmány utcában 2018. december 16-án. MTI/Mohai Balázs

A Hvg.hu tudósítása szerint volt egy kis dulakodás, kivittek a rendőrök egy kötözködő tüntetőt a tömegből. A Police.hu szerint a férfi a tüntetőkkel volt agresszív: "az Alkotmány utcában egy, a gyülekezésen résztvevőkkel szemben agresszíven viselkedő férfit a rendőrök a rendezők kérésére kiemeltek a tüntető csoportosulásból. A férfit előállították."

Később kiderült, hogy teleszkópos botot, „viperát” és gázsprayt tartott magánál a gyűlésen az 53 éves alsóberecki férfi.

Tömött az Andrássy út, a hírportálok beszámolója szerint jóval többen lehetnek, mint a héten a többi tüntetésen. Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr elnevezéssel hirdették meg a fővárosi demonstrációt, és több vidéki városban is szerveznek tiltakozásokat vasárnap délutánra.

Szerdán fogadta el a Parlament a Munka törvénykönyvnek módosítását, amely ellen immár negyedik napja tiltakoznak az utcákon. A törvény elfogadása előtti szombaton már tüntettek szakszervezetek a 400 óra túlórát lehetővé tévő javaslat ellen, az újabb hullám a javaslat elfogadása után indult. Az ellenzék a parlamentben megpróbálta megakadályozni a szavazást, amikor pedig ez nem sikerült a Kossut téren folytatódott a tiltakozás. Könnygázzal oszlattak a rendőrök, ahogy azóta is minden este. Több mint ötven embert vittel el, 15 rendőr megsérült és a parlament épületének ablakát is betörték.

Egyeztetett a rendőrség a tüntetés rendezőivel

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrségi portálon tette közzé, hogy a BRFK munkatársai pénteken egyeztető tárgyalást tartottak a demonstráció szervezőjével. Felhívták a szervező figyelmét, hogy - az előzetesen bejelentett résztvevői létszámra és a vonulás útvonalára tekintettel - az 50 fős rendezői gárda elégtelen a rendezvény zavartalan lebonyolításához, békés jellegének megőrzéséhez.

A rendezvény szervezője az egyeztető megbeszélésen vállalta, hogy a gyűlés létszámához igazodva arányosan megemeli a rendezői létszámot.

A rendőrség honlapján beszámolt a bejelentett gyűlés kezdetéről, híreket adtak a tüntetés résztvevőinek vonulásáról. A demonstráció résztvevői nem sokkal fél 5 után a Nyugati térről rákanyarodtak a Bajcsy-Zsilinszky útra, ismert céljuk az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződése. A rendőrség folyamatosan biztosítja a gyűlés útvonalát, időszakosan és részlegesen zárja, illetve nyitja a környező utcákat.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×