eur:
395.42
usd:
371.91
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Túlóratörvény: újra tüntettek a belvárosban

A tömeg a Kossuth téren gyülekezett, átment Budára a Margit hídon, vissza Pestre a Lánchídon, majd kétórás vonulással visszatért a Kossuth térre. Közben készenléti rendőrök kísérték őket. A parlamentnél előkerültek a füstbombák és a tojások.

Újabb tüntetés kezdődött 17 órakor a Kossuth téren a túlóratörvény ellen. A demonstráció kezdetén a szervező diákszervezetek bejelentették: erőszakmentes akcióra készülnek, az erőszakmentes véleménynyilvánításban hisznek. A Momentum Mozgalom is demonstrációt hirdetett, a tiltakozásban résztvevők a Szabadság téren gyülekeztek, majd csatlakoztak a Kossuth tériekhez.

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

A téren Tamás Gáspár Miklós filozófus szabadságot, szolidaritást, boldogabb, tisztességesebb életet követelt. A részvevők este 6 órakor dobosok vezetésével elindultak a Margit híd felé a Balassi utcában, majd fél hét előtt pár perccel teljes szélességében elzárták a Margit hidat, a 4-6-os villamos sem járt.

Felmerült, hogy a Sándor-palotához mennek.

Végül a Margit híd után a tömeg továbbindult a Bem rakparton a Lánchíd felé, majd a Lánchídon visszamentek Pestre.

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Lánchídnál 2018. december 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Lánchídnál 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Az Index tudósítása szerint a Deák térnél az Andrássy útra fordultak rá. Két oldalt készenléti rendőrök kísérték őket az Andrássy úton. A vonulók rövid ideig megálltak az Oktogonon, aztán a körúton a Nyugati felé fordultak, majd vissza a Kossuth térre.

A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte, hogy a tiltakozók agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A parlamentnél előkerültek a füstbombák és a tojások is,

megdobálták a főbejárat lépcsőjén álló rendőrsorfalat, amit az Országház déli kapujánál több tüntető megpróbált áttörni.

A menetben több ellenzéki politikus is feltűnt, az Index tudósítója látta mások mellett Széll Bernadettet, akinek a kezében egy Ember nem egyenlő Robot feliratú tábla van. Jobbikos zászló, és LMP-s politikusok is vannak. A Momentum is nagy molinóval volt kint.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elismerte a Hvg.hu-nak, hogy ő volt az egyik, aki füstbombát dobott a rendőrökre.

Azt mondta, nem bánja, mert a füstgránát szerinte nem ártalmas, és akkora düh van az emberekben, hogy vannak eszközök, amelyekkel élni kell.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság később azt közölte, hogy a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázt alkalmazott. Két rendőr megsérült, egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak.

Még éjfélkor is több száz tüntető volt az utcán. Az Index tudósítása szerint a többség a Kossuth térről előbb az Emmihez vonult, majd a Nagykörútra ment. A Nyugatinál a rendőrök megpróbálták megállítani a tüntetőket, de ők áttörték a sorfalat, majd a villamossíneken és az úttesten vonultak az Oktogon felé.

A Király utca előtt beállt keresztbe a rendőrsorfal az úton, az embereket felterelték a járdára.

Pintér Sándor: a rendőrség gátat fog szabni az erőszaknak

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön operatív értekezleten értékelte a szerdai, Kossuth téri, be nem jelentett demonstráció tapasztalatait. Pintér Sándor szerint a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt.

A miniszter leszögezte, hogy a demokráciát rendbontók zavarták meg.

"Azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal"

- fogalmaz a Belügyminisztérium közleménye, amely szerint nem a demokrácia része az a tüntetés, amelyen durván megsértik a törvényeket, és amelynek biztosítása során kilenc rendőr szenved sérülést. Pintér Sándor kifejtette, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak.

A miniszter egyértelművé tette: a törvényeket Magyarországon mindenkinek be kell tartania, a rendőrség elsődleges feladata a törvényes rend garantálása és biztosítása.

Fokozott ellenőrzés a fővárosban

A budapesti rendőrfőkapitány utasítása szerint csütrötök délutántól január 2. reggel 8 óráig fokozott ellenőrzést tart a rendőrség Budapesten. A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint,

mivel a főváros területére az adventi időszakban több nagy tömeget vonzó rendezvényt, vásárt jelentettek be,

az eredményes rendőri biztosítás, a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében, szükségessé vált a fokozott ellenőrzés.

Korábban a rendőrség azt is bejelentette: a Terrorelhárítási Központ és a Magyar Honvédség katonai rendészeti egységeivel megerősíti a karácsonyi vásárok védelmét.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×