eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Tizenöt év börtönt kockáztat, aki vonatot dobál

Súlyos büntetés járhat azért, ha valaki kővel dobál meg járműveket, mégis gyakran előfordul - elsősorban vonatok a célpontok.

A járművek kővel dobálása azért veszélyes, mert az anyagi káron túl személyi sérülés is történhet. Ha a szélvédőt találja el a kő, akkor pedig akár súlyos baleset is bekövetkezhet.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy kővel dobálják meg az autóbuszokat, és olyan eset még nem is történt, amely személyi sérüléssel járt – mondta Pásztor József, a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. koordinációs és megyei területi igazgatója a szoljon.hu portálnak. Novemberben azonban egymás után kétszer is történt ilyen eset, mindkettő Tiszaburán.

Gyakrabban esnek áldozatul a repülő köveknek a vonatok. Nemrégi egy 17 éves fiú az újszászi vasútállomáson lévő gyalogos-felüljáróról egy terméskővel megdobta a Szolnok irányába közlekedő gyorsvonatot. A kő átpattant egy személyvonatra, majd a peronon várakozó utasok közé csapódott. Az eset során senki nem sérült meg, de a debreceni fiatal ellen, aki egyébként egy javítóintézetből szökött meg, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntett elkövetése miatt indított eljárást a rendőrség.

A MÁV tájékoztatása szerint általában nappal és állomáson kívül dobálják meg a vonatokat, de a települések lakóövezetihez közeli helyeken is előfordulnak ilyen esetek. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy főként a fiatal korosztály tesz ilyet, leginkább a hosszabb iskolai szünetekben, amikor felügyelet nélkül maradnak. A vasúttársaság úgy próbálja megelőzni a hasonló eseteket, hogy az általános és középiskolákban felhívják a tanulók figyelmét arra, milyen veszélyekkel jár a vonatdobálás és a vasúti közlekedés veszélyeztetése, amely bűncselekménynek is minősülhet.

A büntető törvénykönyv szerint a közlekedés biztonsága elleni bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, de legsúlyosabb esetben, ha haláleset is történik, tíz-tizenöt év börtönt is kaphat a vétkes.

A MÁV minden esetben feljelentést tesz, a rendőrség pedig helyszíni szemlét is tart.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×