eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
A Tiszavasvári Középiskola, Középiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai kémiai kísérlettel népszerűsítik iskolájukat Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidő Csarnokban 2014. október 16-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A Pedagógusok Szakszervezete nem kér a kancellárokból

A szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák újabb vízfejként nehezítik majd meg az iskolák működését - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője. Palotás József szerint a múlt rossz tapasztalatai miatt azt sem támogatják, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szerveznék ki.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy gondolja, hogy elhamarkodott a kancelláriai rendszer bevezetése, hiszen 2015-ben éppen azért jöttek létre a szakképzési centrumok, mert a döntéshozók okultak a korábbi negatív tapasztalatokból. Mint Palotás József, a PSZ szakértője az InfoRádiónak elmondta, az eddigi struktúra működőképes volt.

"El kellene halasztani a kancellári rendszer bevezetést. Meg kell vizsgálni azokat a problémákat, amik ahhoz vezettek, hogy ezt a rendszert most be akarják indítani. Ezt követően a szakmai szereplőkkel

közösen kell kidolgozni egy olyan javaslatot, ami megfelel az innovációs tárca elvárásainak, a szakmai szereplők, a tanulók, a szülők, az iskolák és a munkáltatók érdekeinek is"

- fogalmazta meg követelését a szakszervezeti szakértő.

Mint elmondta, a 2000-es évek második felében kétféleképpen használták a szakképzési infrastruktúrafejlesztési forrásokat: bizonyos települések, illetve megyék úgy döntöttek, hogy az iskolákat integrálják és a szervezeti keretek között használják fel a forrásokat. A PSZ ezzel a megoldással ért egyet ma is.

Más esetekben gazdasági társaságokat hoztak létre az uniós pályázatok lebonyolítása érdekében. "Az elmúlt 5-6 évben nagyon sokat tett azért a szakképzés ágazati irányítása, hogy a megszűnő társaságok vagyonát megmentsék az iskolák, szakképzési centrumok számára. Ezért sem értjük, miért gondolják most úgy a döntéshozók, hogy újra ugyanabba a folyóba kéne lépni, újra gazdasági társaságokat kell létrehozni" - mutatott rá.

A képzés korszerűségéhez szerinte az járulna hozzá, ha a munkaadók részt vállalnának ebben, ennek hiányában pedig tanműhelyprogramot javasolna a PSZ.

A kancellári rendszert egyébként alapvetően aggályosnak tartják, egy költségvetési szervnek Palotás József szerint "egy felelős vezetője lehet", ennek pedig megfelelő képesítésű személynek kell lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×