eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Tiszavasvári Középiskola, Középiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai kémiai kísérlettel népszerűsítik iskolájukat Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidő Csarnokban 2014. október 16-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A Pedagógusok Szakszervezete nem kér a kancellárokból

A szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák újabb vízfejként nehezítik majd meg az iskolák működését - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője. Palotás József szerint a múlt rossz tapasztalatai miatt azt sem támogatják, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szerveznék ki.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy gondolja, hogy elhamarkodott a kancelláriai rendszer bevezetése, hiszen 2015-ben éppen azért jöttek létre a szakképzési centrumok, mert a döntéshozók okultak a korábbi negatív tapasztalatokból. Mint Palotás József, a PSZ szakértője az InfoRádiónak elmondta, az eddigi struktúra működőképes volt.

"El kellene halasztani a kancellári rendszer bevezetést. Meg kell vizsgálni azokat a problémákat, amik ahhoz vezettek, hogy ezt a rendszert most be akarják indítani. Ezt követően a szakmai szereplőkkel

közösen kell kidolgozni egy olyan javaslatot, ami megfelel az innovációs tárca elvárásainak, a szakmai szereplők, a tanulók, a szülők, az iskolák és a munkáltatók érdekeinek is"

- fogalmazta meg követelését a szakszervezeti szakértő.

Mint elmondta, a 2000-es évek második felében kétféleképpen használták a szakképzési infrastruktúrafejlesztési forrásokat: bizonyos települések, illetve megyék úgy döntöttek, hogy az iskolákat integrálják és a szervezeti keretek között használják fel a forrásokat. A PSZ ezzel a megoldással ért egyet ma is.

Más esetekben gazdasági társaságokat hoztak létre az uniós pályázatok lebonyolítása érdekében. "Az elmúlt 5-6 évben nagyon sokat tett azért a szakképzés ágazati irányítása, hogy a megszűnő társaságok vagyonát megmentsék az iskolák, szakképzési centrumok számára. Ezért sem értjük, miért gondolják most úgy a döntéshozók, hogy újra ugyanabba a folyóba kéne lépni, újra gazdasági társaságokat kell létrehozni" - mutatott rá.

A képzés korszerűségéhez szerinte az járulna hozzá, ha a munkaadók részt vállalnának ebben, ennek hiányában pedig tanműhelyprogramot javasolna a PSZ.

A kancellári rendszert egyébként alapvetően aggályosnak tartják, egy költségvetési szervnek Palotás József szerint "egy felelős vezetője lehet", ennek pedig megfelelő képesítésű személynek kell lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×