INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

kancellár

szakképzési rendszer

psz

psz

palotás józsef

A Tiszavasvári Középiskola, Középiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai kémiai kísérlettel népszerűsítik iskolájukat Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidő Csarnokban 2014. október 16-án.

A Pedagógusok Szakszervezete nem kér a kancellárokból

A szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák újabb vízfejként nehezítik majd meg az iskolák működését - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője. Palotás József szerint a múlt rossz tapasztalatai miatt azt sem támogatják, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szerveznék ki.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy gondolja, hogy elhamarkodott a kancelláriai rendszer bevezetése, hiszen 2015-ben éppen azért jöttek létre a szakképzési centrumok, mert a döntéshozók okultak a korábbi negatív tapasztalatokból. Mint Palotás József, a PSZ szakértője az InfoRádiónak elmondta, az eddigi struktúra működőképes volt.

"El kellene halasztani a kancellári rendszer bevezetést. Meg kell vizsgálni azokat a problémákat, amik ahhoz vezettek, hogy ezt a rendszert most be akarják indítani. Ezt követően a szakmai szereplőkkel

közösen kell kidolgozni egy olyan javaslatot, ami megfelel az innovációs tárca elvárásainak, a szakmai szereplők, a tanulók, a szülők, az iskolák és a munkáltatók érdekeinek is"

- fogalmazta meg követelését a szakszervezeti szakértő.

Mint elmondta, a 2000-es évek második felében kétféleképpen használták a szakképzési infrastruktúrafejlesztési forrásokat: bizonyos települések, illetve megyék úgy döntöttek, hogy az iskolákat integrálják és a szervezeti keretek között használják fel a forrásokat. A PSZ ezzel a megoldással ért egyet ma is.

Más esetekben gazdasági társaságokat hoztak létre az uniós pályázatok lebonyolítása érdekében. "Az elmúlt 5-6 évben nagyon sokat tett azért a szakképzés ágazati irányítása, hogy a megszűnő társaságok vagyonát megmentsék az iskolák, szakképzési centrumok számára. Ezért sem értjük, miért gondolják most úgy a döntéshozók, hogy újra ugyanabba a folyóba kéne lépni, újra gazdasági társaságokat kell létrehozni" - mutatott rá.

A képzés korszerűségéhez szerinte az járulna hozzá, ha a munkaadók részt vállalnának ebben, ennek hiányában pedig tanműhelyprogramot javasolna a PSZ.

A kancellári rendszert egyébként alapvetően aggályosnak tartják, egy költségvetési szervnek Palotás József szerint "egy felelős vezetője lehet", ennek pedig megfelelő képesítésű személynek kell lennie.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

A Pedagógusok Szakszervezete nem kér a kancellárokból
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018