eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Csomagolásmentes karácsony: a kreativitásnak semmi sem szab határt

10-15 százalékkal nő decemberben a papírfogyasztás Magyarországon a karácsonyi ajándékok csomagolása miatt. A WWF Magyarország papírmentes karácsonyt hirdet és alternatívákat ajánl a karácsonyi csomagolásra.

Az egy főre jutó havi hulladéktermelésünk 30 kilogramm, évente pedig 95 kilogramm papírt dobunk ki – mondta Antal Alexa. Az ünnepi időszakban 10-15 százalékkal növekszik a papírfelhasználás – hívta fel a figyelmet a szervezet szóvivője. A nemzetközi adatok is elrettentőek: az Egyesült Királyság a decemberben elhasznált csomagolópapír-mennyiséggel pedig 9-szer lehetne körbetekerni az Egyenlítőt, a kanadai egy főre jutó decemberi hulladéktermelés 95 kilogramm.

Antal Alexa tájékoztatott: az újrahasznosítható hulladék csupán 30 százalékát dolgozzák fel, a papíroknak pedig 60 százalék felett van az újrahasznosítási rátája. „Már a vásárlásainkkor arra kéne gondolni, hogy a csomagolóanyag vajon újrahasznosítható-e vagy sem, illetve a csomagolásmentes termékeket részesítsük előnyben” – fogalmazott.

Jó alapanyagok lehetnek a régi újságok és a cipős dobozok, de újrahasznosíthatunk régi karácsonyi terítőket is. Az ajándékcsomag összekötözésére pedig a raffia nyújt alternatívát a műanyag szalaggal szemben. „A kreativitásnak semmi sem szab határt” – fogalmazott.

A szóvivő a WWF karácsonyi akóijára is felhívta a figyelmet: az érdeklődők nevelőszülei lehetnek valamely védett állatfajnak, a plüss csomagolóanyagaként biopamutból készült vászon táskát vagy karácsonyi kendőt ajánlanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×