eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Romániában leállt az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatása - hetilapszemle

A Figyelő szerint precedens lehet a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletből. A HVG-nek Pálfi György filmrendező nyilatkozik.

A Figyelő arról ír, hogy leállt Romániában a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatása, mi több, a bíróság olyan ítéletet hozott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében, amelyet precedensként használhatnak fel a már visszaadott vagyon újraállamosítására. Erdélyben a történelmi magyar egyházak számos iskolát működtettek, amelyek Trianon után a magyarság bástyái voltak. Azonkívül kiterjedt birtokokkal is rendelkeztek, amelyek az iskolák és általában az egyházi intézményrendszer fenntartását szolgálták. A román ortodox hitközségnek nem voltak ilyen tanintézményei, hiszen a görögkeleti egyház hagyományai között nem szerepelt az iskolalapítás. Ezért ezeknek az intézményeknek a visszaszolgáltatása magyar ügynek számít a román többség szemében, amely kevés empátiát mutat e jogtiprás kapcsán - olvasható a Figyelőben.

A HVG szerint death metálos horrorként állítja színpadra a Titus Andronicust Szombathelyen a filmes kényszerszünetből decemberben Az Úr hangja című sci-fi drámával visszatérő rendező, Pálfi György. A szakember a lapnak adott interjúban az elbukott Toldi-filmmel összefüggésben úgy fogalmaz: „az volt a bűnöm, hogy összevesztem Vajnával. Megsértettem, és nem bocsátott meg. Jobb lett volna szakmai vitában elvérezni, mint a hiúságon. Azóta egy törvénymódosítással száz százalékra változtatták az állami finanszírozás lehetőségét. A filmalap nyolc évében nyolc filmtervet nyújtottam be, közülük a Toldit fájlalom a legjobban" - mondta Pálfi György a lapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×