eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon - a nap hírei

Magyar kereskedelmi központot nyitott meg Sanghajban a külgazdasági és külügyminiszter. Szicíliában már 10 halálos áldozata van az áradásoknak.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 62. évfordulóján. Az Országház előtti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját. A Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: november 4-e nemzeti gyásznap és egyben a hálaadás napja is. A Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájánál Áder János köztársasági elnök rótta le kegyeletét. Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várták az érdeklődőket. A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök Falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghettek az emlékezők.

Az 56-os hősök előtti főhajtás mellett a szabadság mindenkori megvédésének fontosságát hangsúlyozták ellenzéki pártok a nemzeti gyásznapon. A Jobbik a többi között ismét az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát sürgette és az 56-os hősök szellemében ellenállást hirdetett a szerinte a diktatúra felé tartó nemzeti együttműködés rendszere ellen. Az LMP is az elmaradt elszámoltatást hiányolta és szintén az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát követelte. A párt szerint a jelenlegi kormánypártok felelnek azért, hogy a Kádár-korszak tovább élhet itt Magyarországon. Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: ’56 hőseinek tartozik az ország azzal, hogy most sem hagyja állami propagandával legyengíteni azt a nagyhatalmi szövetséget, amelyhez mindig is tartozni akart.

Magyar kereskedelmi központot nyitott meg Sanghajban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: az 1.700 négyzetméteres központ mellett további 6 nagyvárosban nyílik külképviselet. Azt is bejelentette, hogy a kormány hamarosan megállapodást köt a világ egyik legnagyobb kínai autóipari beszállító vállalatával egy több mint 110 millió dolláros kelet-magyarországi beruházásról. A vállalat nevét és a részleteket később hozza nyilvánosságra. A magyar delegáció a Kínai Nemzetközi Import Expóra érkezett Sanghajba, ahol Orbán Viktor kormányfő is felszólal a nemzetközi gazdasági és ipari fórumon.

Hétfőtől lehet pályázni hűtőgépek, fagyasztó készülékek, mosógépek, illetve mosó-szárítógépek cseréjére. A kormány 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, november 5-e és 19-e között lehet benyújtani. Először az észak-alföldi régióból adhatók be a jelentkezések az ügyfélkapun keresztül. A programban korszerű, energiatakarékos háztartási nagygépeket lehet beszerezni.

Brit sajtóértesülés szerint kompromisszum körvonalazódik az ír-északír határellenőrzés ügyében. A Sunday Times magas beosztású forrásokat idéző írása szerint az Európai Unió már hajlik arra, hogy a kilépési megállapodásban kötelező jogi erővel szerepeljen az Egyesült Királyság egészére kiterjedő vámegyüttműködési megállapodás. Így nem lenne szükség az Európai Bizottság által javasolt megoldásra, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámjogi szabályozás alá vette volna.

Egy felmérés szerint kismértékben megelőzte a francia kormánypártot a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés. A radikális jobboldal most először vette át a vezetést. Az Ipsos közvélemény-kutató október végén készült felmérése szerint a Nemzeti Tömörülésre jelenleg a választók 21, míg Emmanuel Macron államfő Köztársaság Lendületben nevű pártjára 19 százalék szavazna, ha most lennének az európai parlamenti választások.

Nagy többséggel elutasították a Franciaországtól való elszakadást a szavazók az új-kaledóniai függetlenségi népszavazáson. Az eredményt üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök. A referendum végeredménye szerint a szavazók közül 56,4 százalék mondott nemet a függetlenségre, míg 43,6 százalékuk igennel szavazott. A szigetcsoport függetlenségét leginkább a népesség mintegy 40 százalékát kitevő őslakos kanak népcsoport támogatja.

Szicíliában már 10 halálos áldozata van az áradásoknak. Castedaccia faluban a közeli megáradt patak elöntötte a házakat. Az egyik épületben egy 9 fős család lakott. Az odaveszett családtagok között, egy 3 és egy 15 éves gyerek is van. A tízedik áldozat egy férfi, akit autójában ülve sodort el az ár. Két embert még keresnek a hatóságok, Szicíliában.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×