INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

használt autó

budapesti békéltető testület

autóvásárlás

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.

Használtautó-vásárlás: 11 kihagyhatatlan pont

Infostart

A Budapesti Békéltető Testület összefoglalta, mire érdemes odafigyelni vásárláskor.

A használtautó-vásárlás számos buktatót rejt magában, de a piac tovább nő, idén még több gépkocsi cserél gazdát a használt személygépkocsik hazai piacán, meghaladva a tavalyi 700 ezres számot. A Budapesti Békéltető Testület ezért jó tanácsokkal segíti a fogyasztókat és a vállalkozásokat, mit tegyenek a viták megelőzése érdekében.

1. Autóvásárlásnál soha ne döntsenek hirtelen ötlettől vezérelve a fogyasztók, gondolják át alaposan, milyen célra vásárolják a gépkocsit, és hogyan fogják azt használni!

2. Ha később javítás kell, az új alkatrészek ára akár elérheti a használt autó teljes árát is. Lehet ­­­­­­­­­­­­viszonylag olcsón kapni idősebb korú használt autót, de a javításhoz szükséges új alkatrészek nem a használt gépkocsi árához, hanem annak újkori értékéhez igazodnak.

3. Éljenek a fogyasztók az internet eszközével a válogatás során, és miután megvan a kiszemelt autó, nézzenek utána, van-e az adott szériának valamilyen típushibája.

4. Ha már megtaláltuk a kiszemelt autót, tisztáznunk kell, hogy ki az eladó és valóban tulajdonosa-e az autónak, vagy csak egy közvetítő. Az autó esetleges hibái miatt a papír szerinti tulajdonossal szemben lehet később fogyasztóvédelmi igényeket érvényesíteni, vagy pedig a bizományossal szemben (aki csak közvetítő kereskedő) akkor, ha ezt utóbbi kifejezetten elvállalta. Soha ne írjanak alá előre a fogyasztók biankó adásvételi szerződést, amelyben az eladó adatai és aláírása még üresen szerepelnek!

5. Nézzenek utána a fogyasztók már előzetesen is a kiszemelt járműnek a Belügyminisztérium „Gépjárműadat-lekérdező" nyilvántartásában! A rendszám alapján megtudják a megvásárolni szándékozott autó vagy autók hatóságilag nyilvántartott adatait, ezek között például az összes, az adott gépjárműre vonatkozóan rögzített kilométeróra-állást és a rögzítések időpontját, az esetleges körözés, de akár a forgalmazási korlátozás tényét is.

6. Az autó szemrevételezését mindenképpen alaposan, lehetőleg jó látási viszonyok között végezzék el! A fényezést elemről elemre haladva gondosan több szögből vegyék szemügyre, hogy az apróbb horpadásokat, karcokat, esetleg korrózióra utaló jeleket valóban felismerhessék! Célszerű a fényezés rétegvastagságát is ellenőrizni vagy ellenőriztetni, így szintén felismerhetőek és kiszűrhetőek az esetleges korábbi javítások.

7. Szenteljenek időt a fogyasztók a jármű motorterének alapos átvizsgálására is! Frissen mosott motornál keressék az esetleges olajiszap-lerakódásra, olajfolyásra utaló jeleket.

8. Különösen figyeljenek a fogyasztók a próbaút során a rendellenességekre, szokatlan zajokra! Lehetőség szerint még az adás-vételi szerződés megkötése előtt vizsgáltassák át a gépkocsit szakszervizben, a vizsgálat eredményéről kérjenek dokumentációt!

9. Fontos a tartozékok meglétének ellenőrzése, így különösen a gépkocsi eredeti két kulcsának megléte.

10. Azokért a hibákért, amelyeket a vevő az adásvétel során felismert, illetve kellő körültekintés mellett felismerhetett volna, nem lehet később már reklamálni.

11. Soha ne hagyja el a fogyasztó a vásárlás helyszínét írásba foglalt és az eladó által is aláírt szerződés nélkül! Abból legalább két példányt kell kapnia.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018