eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

November végéig kiosztják a tüzelőtámogatást - lapszemle

A kórházak műszaki és gazdasági alkalmazottainak béremelése a kórházszövetség Világgazdaságnak nyilatkozó alelnöke szerint a legégetőbb probléma. A Pénzcentrum arról ír, hogy egyre népszerűbbek a BKK automatái. A Népszava egyebek között a tüzelőtámogatásról, míg a Portfolio egy népszerű brit startupról közöl információkat.

A Népszava arról ír, hogy az igényét tegnapig benyújtó közel egymillió háztartás november végéig várhatóan megkapja a júliusi tüzelőtámogatási határozat szerinti 12 ezer forint értékű fát, szenet, palackos vagy tartályos gázt, fűtőolajat, vagy brikettet. A helyhatóság ugyanakkor várhatóan nem szállítja házhoz a terméket, arról az érintetteknek kell gondoskodniuk. A lap szerint ez a támogatás a szilárd tüzelőanyaggal fűtő, jellemzően szegényebb családok téli költségeinek körülbelül 5 százalékát fedezi.

A Világgazdaság Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettesével készített interjút, aki szerint el kell fogadnunk, hogy az aktív betegellátást végző intézmények száma csökkenni fog, a hangsúly az alapellátás, a megelőzés, illetve az otthoni vagy krónikus-ápolási intézményekben végzett utógondozás irányába tolódik. Ficzere Andrea úgy véli, a kórházakban ma az egyik legégetőbb probléma a műszaki és gazdasági emberek bérének emelése, nélkülük ugyanis hamarosan veszélybe kerülhet az intézmények működése.

A Portfolio cikkéből kiderül: a jutalékmentes részvénykereskedéssel foglalkozó brókercég, a Freetrade még szinte el sem indult, máris 60 ezer ember áll sorba a kapujában. A brit cég tervei szerint néhány éven belül Magyarországon is megjelenik majd. A startup-nak magyar származású marketingigazgatója van, a gazdasági portál az ő segítségével mutatja be a rendszer működését.

A Világgazdaság arról ír, hogy az év végén átadják a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első három modulját: a fogadóépületet, a műszaki épületet, továbbá a dinamikai felület és a kezelhetőségi pályát a vezethetőségi próbákhoz. A projekt első üteme összesen 21 milliárd forintba kerül, ebből fizetik a kivitelezés mellett például a műszaki beszerzéseket is. A tervek szerint az éles működés 2019 tavaszán indulhat.

A Pénzcentrum.hu összeállítása szerint lassan, de biztosan a gépek veszik át a dominanciát a jegyértékesítésben. A BKK adataiból az is kiderült, hogy az utasok egyre szívesebben vásárolnak bankkártyával az automatákból, amelyek éves szinten több tízmilliárd forintos forgalmat bonyolítanak. A nagy pénzforgalom ugyanakkor meghozta a bűnözők kedvét is, akik előszeretettel fosztogatják a gépeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×