eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő

Volt bécsi nagykövet a Pressének: folytatódik az együttműködés a Fidesz és az Osztrák Néppárt között

Sebastian Kurz osztrák kancellár dilemma elé került a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás ügyében, pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselői pedig éltek szabad mandátumukkal, és Magyarország ellen szavaztak. Ettől függetlenül az Osztrák Néppárt és a Fidesz közötti együttműködés folytatódik - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, korábbi bécsi nagykövet a Die Presse című osztrák napilap szombati számában megjelent interjúban.

Kurz hasonló migrációs politikát követ, mint Magyarország, ezért pártja európai parlamenti képviselőinek magatartása a szerdai szavazáson, amikor is jóváhagyták a Magyarország elleni jogállamisági eljárás megindítását, nem volt logikus - állapította meg.

"Az Európai Néppártban (EPP) maradunk, amíg ki nem hajítanak bennünket onnan. Magunktól nem fogunk kilépni. Az EPP színeiben fogunk a (2019-es) európai parlamenti választásokon indulni" - válaszolta Szalay-Bobrovniczky a lapnak arra a kérdésére, hogy a Fidesz marad-e jelenlegi pártcsaládjában, melynek képviselői többségükben igennel szavaztak a Sargentini-jelentésre.

Arra a felvetésre, hogy az EPP-ben többeket zavar, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben olyan vezető jobboldali európai politikusokhoz közeledett, mint Matteo Salvini, az olasz Liga vagy Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, a helyettes államtitkár azzal reagált, hogy "mindenkivel beszélünk, aki a politikánkat támogatja". "Ezt gondoltuk eddig Kurzról is. Ezért egy kissé csalódottak vagyunk" - fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky a Sargentini-jelentést "hazugságépítménynek" nevezte, amely "annyit sem ér, mint a papír, amelyre írták". Rég lezárt ügyeket melegít fel vagy olyanokat, amelyek már a békés megegyezés felé haladnak. "Fel lehet vetni már azt a kérdést, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság egyáltalán még komolyan vehető intézmények-e" - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy olyan politikusok, mint Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője miért szavazták meg a jelentést, Szalay-Bobrovniczky úgy válaszolt: Weber saját karrierje érdekében - szeretne a következő Európai Bizottság elnöke lenni - feladta politikai eszményeit. Ellenpéldaként hozta fel Hans-Peter Friedrichet, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnökét, aki azon a véleményen van, hogy ez az EP-szavazás kárt okoz Európának.

A helyettes államtitkár cáfolta, hogy a magyar kormány nem lenne hajlandó engedményekre a nem kormányzati szervezetekre, illetve a felsőoktatásra, azon belül a Soros György által finanszírozott Közép-európai Egyetemre (CEU) vonatkozó törvények ügyében, ami a lap szerint kiválthatta az EPP elfordulását a Fidesztől. Hangsúlyozta, hogy a kormány mindkét ügyben együttműködik a bizottsággal, és időben megküldte a válaszait neki. Szerinte "politikai színjáték" zajlott az Európai Parlamentben, bosszút akartak állni Magyarországon, amiért a migrációs politikája szemben áll más európai országokéval. "Soros és barátai dolgoznak" - tette hozzá.

"Vannak olyan erők, amelyek romba akarják dönteni az európai jogépítményt. Ha ez nem sikerül a bizottságban, megpróbálják a parlamentben. Angela Merkel német kancellár most azt akarja, hogy az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex védje az EU külső határait. Ezt mi elutasítjuk. A külső határok védelme a szuverenitáshoz tartozó klasszikus jog" - fejtegette Szalay-Bobrovniczky.

A helyettes államtitkár szerint Magyarország a jogállamisági eljárás során nemcsak Lengyelország, hanem a cseh kormányfő, Andrej Babis támogatására is számíthat, annak ellenére, hogy annak pártja, az ANO EP-képviselői megszavazták a Sargentini-jelentést. "De főleg azért érezhetjük magunkat biztonságban, mert a nép támogat bennünket, és a Fidesz ezért toronymagasan meg fogja nyerni az európai parlamenti választásokat. A többi nem fontos" - zárta az interjút a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×