eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy harckocsi az 1956-os emlékpont egyik eleme a pákozdi Katonai Emlékparkban. A park Magyarország egyik nemzeti emlékhelye, mely azzal a céllal jött létre 2010-ben, a pákozdi dombon, hogy nemzetünk hadtörténelmének 1848-tól napjainkig terjedő időszakát bemutassa. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Átszáguldott Magyarországon a lopott harckocsival 40 évvel ezelőtt

40 évvel ezelőtt egy szovjet katona egy harckocsival kitört a laktanyájából, és elindult a határ felé, hogy hazaszökjön az anyukájához. Menet közben több embert is elütött, az ámokfutásba ketten haltak bele, köztük egy tehetséges fiatal sportoló. A korabeli sajtó nem verte nagy dobra a szovjet érintettséget, a párt félhetett a népharagtól.

1978. szeptember 10-én hajnalban egy szovjet katona beszállt egy kétéltű gumikerekű páncélozott harckocsiba, kitört vele a Soltvadkerthez közeli bócsai laktanyából, és elindult a záhonyi határátkelő felé. Menet közben több autóst is veszélybe sodort, Kecskemétnél pedig halálra gázolt egy bicikliző idős nőt. Később ráhajtott a 4-es útra, amelyen egészen Debrecen belvárosáig robogott, de ott útját állták, ezért a Hortobágy felé vette az irányt. Ekkor találkozott össze egy csapat fiatal kerékpárossal, és egy szerencsétlen előzés közben négyüket is elütötte. Egyikük ott helyben életét vesztette - írja az Index.

Az áldozat a Debreceni Vasutas Sport Club (DVSC) legtehetségesebb versenyzője, több nemzetközi verseny győztese, az olimpiai keret tagja, a 18 éves László Sándor volt. Halála megrázta nemcsak a családját, de csapattársait, az egész debreceni kerékpársportot és magát a várost is – derül ki a Magyar Nemzet helyi származású újságírójának tíz éve született cikkéből, amely 30 év távlatából próbálta meg rekonstruálni a történteket.

Későbbi vallomása szerint a katona azért szökött meg, hogy hazatérjen Munkácsra az édesanyjához, miután egy hónappal korábban a felettesei nem engedték el az öccse temetésére.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×