INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

iskolakezdés

tanév

tankönyv

oktatás

belföld

Ma csengetnek be először az új tanévben

Ma csengetnek be először az új tanévben

Infostart / InfoRádió

Ma kezdődik a 2018/2019-es tanév a csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára.

A tanév hossza változatlan: az első félév 2019. január 25-ig tart. Kormányzati tájékoztatás szerint az idén már 190 milliárd forinttal költ többet az oktatásra a kabinet, amely az elsőtől a 9. osztályig ingyenesen biztosítja a tankönyveket. A könyvek rendben megérkeztek az iskolákba és szeptember közepéig az utórendeléseket is leszállítja a posta. Az ingyenes vagy kedvezményes étkezésre 38 milliárd forintot költött az állam, amely jövőre már ennek két és félszeresét biztosítja. Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés is, továbbá 8 új iskola épül és 20 pedig megújul.

Folyamatosan javítja a kormány az oktatás tárgyi feltételeit – mondta a IX. Nemzeti Tanévnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az idei tanévben 190 milliárd forinttal többet költenek erre a célra.

A modern világ igényeihez alkalmazkodni képes tudást kell adni a fiataloknak, ennek megszerzéséhez pedig elengedhetetlen szerepe van a szakképző intézményeknek - erről beszélt az innovációs és technológiai miniszter a szakképzési tanévnyitón. Palkovics László felidézte: az elmúlt években ösztöndíjrendszert vezettek be a hiányszakmát tanulóknak, az államilag támogatott felnőttképzés rövidebb ciklusúvá és rugalmasabbá vált; folytatódnak az állami szakképző iskolák infrastrukturális fejlesztései, mintegy tízmilliárd forintból majdnem háromszáz fejlesztési cél valósul meg – mondta.

"Olyan rendszert szeretnénk a továbbiakban kialakítani, amely nemcsak tudást és alapkompetenciát ad, hanem képességeket, készségeket is fejleszt, amelynek segítségével ebben a most zajló negyedik ipari forradalomban a szakemberek meg tudják állni a helyüket" - hangsúlyozta a miniszter.

A több mint 10 ezer felvételizőből csaknem 5 ezren kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. A legnépszerűbb szakok között van a mérnökinformatikus, a vegyészmérnök és az osztatlan építészmérnöki képzés – mondta az oktatásért felelős államtitkár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitóján. Bódis József a felsőoktatást a társadalmi fejlődés mozgatórugójának nevezte. "Ez egy nagyon méltó és emelkedett folyamat és egyben lehetőség. A felsőoktatás minden fontos szereplője tehet azért, hogy ezt a küldetést teljesítsük".

A 2018/2019-es tanév június 14-ig tart.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kezdődik a tanév
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018