eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Demonstráló civilek a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt a Városháza dísztermében 2018. augusztus 29-én. A közgyűlés döntött arról, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének részeként a pünkösdfürdői védmű megvalósítására további 1 milliárd forintot biztosít többletfedezetként.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Egymilliárdos többletforrás a pünkösdfürdői védmű megvalósítására

A Fővárosi Önkormányzat további egymilliárd forintos keretösszeget biztosít az óbudai árvízvédelmi rendszer egy elemének építésére, mert a munkák közben kiderült: a meglévő alap nem olyan méretű, mint ami a műszaki dokumentációban szerepelt.

Egymilliárd forintos többletfedezetet biztosít a Fővárosi Önkormányzat a harmadik kerületi csillaghegyi öböl árvízvédelmében szereplő pünkösdfürdői védmű magasítására.

Az MSZP képviselője, Horváth Csaba a döntés előtt a pluszkiadás felelősére kérdezett rá. "A kivitelező általi feltárásban kellett szembesülni bizonyos tényekkel, ez felveti a kérdést, hogy

a tervező kellő gondossággal járt-e el, aki úgy végzett tervező munkákat, hogy egy megtartandónak kezelt védmű-elemet nem vizsgált sem szerkezetében, sem kiterjedésében"

- mondta Horváth Csaba.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta,

a Fővárosi Önkormányzat nem tervező, hanem megrendelő.

Tarlós István főpolgármester közölte: nem lehet tudni előre, hogy ebből a többletforrásból mennyit használnak el. A Fővárosi Csatornázási művek menedzsmentjének szakvéleményétől függ, hogy a tervező hogy dönt. Az elméleti maximális keretet biztosítják, hogy ne kelljen esetleg újra és újra közgyűlési döntést hozni. A most jóváhagyott forrás nagyobb része vélhetően megmarad - mutatott rá.

Váradyé Naszály Márta, a Párbeszéd képviselője szerint nem csak egyszerűen tervezési hiba, hogy most egymilliárdos többletforrás kell, hanem

"ez a tender előkészítetlenségének olyan szintje, ami már a közpénz elherdálását szolgálja".

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, az egymilliárd forintos keretösszeg csupán lehetőséget biztosít a munkák zökkenőmentes folytatására.

Mint mondta, azért lett drágább a beruházás, mert a meglévő tervekhez képest eltérő műszaki megoldásokat javasolt a tervező.

A vitában szóba került az Aranyhegyi-pataknál épülő védmű is, amelynek munkálatai még nem kezdődtek el. Erre a munkára négyszeres árajánlatot kapott a Fővárosi Önkormányzat, így itt új pályázatot írtak ki - mondta Tarlós István főpolgármester. A Fővárosi Önkormányzat ennek a pályázatnak október végére, novemberre várja az eredményét.

A testület 20 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett támogatta, hogy a pünkösdfürdői árvízvédelmi létesítmény megvalósítására további 1 milliárd 65 millió forintos fedezetet biztosítsanak keretösszegként - írja az MTI.

Módosítást igényel továbbá, hogy a Barát-patakra korábban tervezett visszatöltésezés helyett az Országos Vízügyi Főigazgatóság torkolati műtárgyra adott tervezői megbízást. A tervezett műtárgy és a pünkösdfürdői beruházás tendertervein megadott kezdőszelvény között mintegy 100 méteren hiányzik az árvízvédelmi megoldás, amit műszakilag a pünkösdfürdői védműbe lehet csak integrálni.

A napirend tárgyalása közben a Maradjanak a Fák a Rómain nevű csoport aktivistái transzparenseket tartottak a magasba. Ezeken - a többi mellett - az volt olvasható: "Semmit rólunk nélkülünk"; "Fák és nyárigát a Rómain, fővédvonal a Nánásin!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×