eur:
395.33
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A migrációt nevezte a legfontosabb európai kérdésnek milánói tárgyalásán a magyar kormányfő - a nap hírei

Elindult az Audi Q3 második generációs modelljének sorozatgyártása Győrben. Elítélte a szászországi Chemnitzben tartott tüntetéseken történt erőszakot a német kancellár.

A migrációt nevezte a legfontosabb európai kérdésnek a magyar kormányfő. Orbán Viktor az olasz belügyminiszterrel folytatott római tárgyalása után hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy jogilag és fizikailag is meg lehet állítani a migrációt. Hozzátette: Budapest támogatja Matteo Salvinit abban a törekvésében, hogy a migránsokat a tengeren is megállítsák. Megismételte a visegrádi 4-ek álláspontját, amely szerint az Európába érkezett migránsokat haza kell vinni, nem pedig szétosztani.

Elindult az Audi Q3 második generációs modelljének sorozatgyártása Győrben. Az Audi Hungaria a gyártásához másfél év alatt egy 80 ezer négyzetméteres új karosszériaüzemet épített és 700 új robotot telepített. A vállalat éves gyártási kapacitása 160 ezer jármű. A gyártásban 4.500 ember vesz részt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint versenyelőnyt jelent a mérsékelt energiaár és a biztonságos energiaellátás a magyar gazdaság számára. Gulyás Gergely a Budapesti Elektromos Művek 125 éves fennállását ünneplő rendezvényen a magyar-német kapcsolatok sikeres példájának nevezte az ELMŰ-ÉMÁSZ működését. Marie-Theres Thiell, a cég igazgatóságának elnöke sikeres folyamatnak nevezte a cég átalakulását hagyományos energiavállalatból korszerű szolgáltatóvá.

További egyeztetések előkészítésében állapodtak meg a pedagógus szakszervezetek új vezetői az innovációs és technológiai miniszterrel. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: addig nem lesz érdemi megoldás a pedagógushiányra, amíg a kormány nem rendezi a béreket.

Az ápolási díjról egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma több civil szervezettel. A tárca közleménye szerint a szakmai egyeztetések lezárása után még az ősszel napirendre kerül az ápolási díj ügye. A közlemény kiemeli, hogy 2010 és 2018 között 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátásának díja.

A hétvégi munkavégzés elrendelésével próbálja megoldani a Fővárosi Közterület-fenntartó a szelektív hulladék elszállítását. A cég az InfoRádió megkeresésére megerősítette, hogy a munkaerőhiány miatt késve tudja elszállítani a szelektív hulladékot Budapest 10 kerületében.

Szabadlábra helyezte a bíróság Eva Rezešovát. A szlovák nő 2012. augusztus 21-én az M3-as autópályán terepjárójával ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant az áldozatok autójába. A kigyulladt kocsiban ülő két házaspár meghalt. A baleset okozásáért Eva Rezešová 9 év börtönbüntetést kapott.

Lengyelországban jóváhagyta a munkáltatói és állami hozzájárulással megvalósítandó önkéntes nyugdíjprogram tervezetét a kormány. A rendszer évente csaknem 3 milliárd eurónak megfelelő plusz eszközt hoz a tőkepiacra. A megtakarított tőkét magánvagyonnak tekintik majd és örökölhető lesz.

Elítélte a szászországi Chemnitzben tartott tüntetéseken történt erőszakos cselekményeket a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta: Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon. Vasárnap hajnalban két férfi az utcán szúrt le egy német állampolgárt, aki belehalt sérüléseibe. Az emberöléssel egy szíriai és egy iraki állampolgárt gyanúsítanak a hatóságok. Az eset nagy felháborodást váltott ki és erőszakhullámot indított el, amelyben 20 ember sebesült meg.

Szorosabb együttműködést sürgetett az Európai Unióban a francia államfő. A Dániában tárgyaló Emmanuel Macron mindenekelőtt az európai biztonság és védelem megerősítése mellett foglalt állást, amelyben az unió nem támaszkodhat túlzottan az Egyesült Államokra.

Az Egyesült Királyságban megkezdődött annak a rendszernek a próbája, amely engedélyezi az ott élő külföldi uniós állampolgárok további tartózkodását a brit tagság megszűnése után. A brit statisztikai hivatal becslései szerint az országban 3 millió 200 ezer külföldi uniós állampolgár él. Az érintettek a következő három évben terjeszthetik be kérvényüket.

Az Egyesült Államok 3 tagállamában kezdődtek előválasztások a novemberi félidős választások előtt. Az országban novemberben lesznek az elnöki ciklus félidejében tartott választások. Ekkor a képviselőház egészét és a szenátus mintegy egyharmadát megújítják.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×