eur:
388.71
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nincs igény a munkaerőpiacon a gender-szakon végzettekre az az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint - a nap hírei

Olcsóbbá válhat a bankolás jövőre a tranzakciós illeték eltörlésével. Deviza-megtakarításaik átváltására biztatta a líra védelmében a törököket az államfő.

Nem mutatható ki igény a magyar munkaerőpiacon a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakon végzettek iránt - indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádiónak a szak tervezett megszüntetését. A tárca szerint a gender képzés gazdasági szempontból nem racionális. Jelenleg ilyen képzés az ELTÉ-n és a Közép-Európai Egyetemen zajlik, a hét elején alig 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék az EMMI és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat el a képzés. A tárca szerint az is kérdéses, hogy az ilyen alacsony hallgatói létszámmal indított szakok mennyiben gazdaságosak és fenntarthatóak.

Olcsóbbá válhat a bankolás jövőre - közölte az OTP vezérigazgató-helyettese. A jövő évi adótörvények szerint 20 ezer forintos összeghatárig eltörlik a tranzakciós illetéket lakossági átutalások esetében. Bencsik László az InfoRádió kérdésére elmondta: a döntés vélhetően a banki költségek csökkenéséhez vezet a lakossági ügyfeleknél, ráadásul megszűnik az ebből adódó versenyhátrány is. Az OTP első féléves jó eredményeiről úgy vélte: beértek az akvizíciók, és minden országban kiváló a gazdasági teljesítmény, ahol a pénzintézet jelen van.

Arany és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte a török államfő az ország polgárait a líra árfolyamvesztésének megállításáért. A török líra napközben 20 százalékkal gyengült a dollárral szemben, az év eleje óta pedig már 71 százalékkal. A líra árfolyamának drámai zuhanása azután gyorsult fel, hogy az Egyesült Államok gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. Közben Donald Trump amerikai elnök már a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását is bejelentette. Az euró több mint egyéves mélypontra gyengült a dollárral szemben.

Piaci zavarokat okozhat az Irán kőolaj- és földgáziparát sújtó amerikai szankciók bevezetése - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség. Az előrejelzés szerint a kőolaj világpiacán bár visszatért a nyugalom, de lehet, hogy nem bizonyul tartósnak ez a helyzet. Az Egyesült Államok felszólította a világ országait, hogy november 4-től szüntessék meg iráni nyersolajimportjukat, vagy büntetőintézkedésekre számíthatnak.

Romániában megjelent a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újbóli megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet. Az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket a tanfelügyelőség annakidején a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel.

Elkezdhetett visszatérni otthonába az erdőtűz miatt kitelepített mintegy 2600 ember a kelet-spanyolországi Valenciában. A hatóságok szerint körülhatárolták a nagy kiterjedésű tüzet, de az oltás még tart. A tűz több mint 3270 hektárnyi területet pusztított el a főként erdős, hegyvidéki térségben. Közben Portugáliában tovább pusztít az erdőtűz az ország déli részén.

A termőföldek kiszáradása és élelmiszerválság fenyegeti Észak-Koreát a július eleje óta tartó hőséghullám miatt - jelezte a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége. A szervezet helyi irodája válságstábot állított fel, és vízszivattyúkat küldött az aszály által leginkább sújtott területekre.

A csütörtök éjszaka bejelentett tűzszünet ellenére kiújultak a zavargások a Gázai övezet határánál. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli tűzben életét vesztette két palesztin és közel kétszázötvenen megsebesültek. Izraelben pénteken az ország középső, központi részére is Vaskupola légvédelmi egységeket telepítettek.

Mintegy 60 ezer migráns és menekült érkezett a Földközi-tengeri útvonalon keresztül az idén Európába - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet. Tavaly ebben az időszakban ez az adat ennek csaknem kétszerese, 117 ezer volt. Tavalyelőtt 263 ezer volt a szám. A legtöbb migránst Spanyolország fogadta be, ezután a sorban Olaszország és Görögország következik.

Meghalt Fábián László olimpiai és négyszeres világbajnok kajakozó, edző. A sportág első magyar olimpiai aranyérmesét 82 éves korában érte a halál. Fábián László már tizenhét évesen válogatott lett, ekkor ragadt rá az Öcsi becenév. Az aktív versenyzést 1969-ben fejezte be, azután technikai vezető, illetve edző volt a többi között az Újpest és az MTK kajak-kenu szakosztályában, és dolgozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségében is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×