eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukhija, 2018. február 12.Mianmarból elmenekült rohingja muzulmán család tagjai egy kibővített szükségtáborban a mianmari határ közelében fekvő bangladesi Coxs Bazaar térségében, Ukhijában 2018. február 12-én. Hivatalos adatok szerint több mint egymillió rohingját regisztráltak a bangladesi hatóságok a Mianmarral határos térségben található menekülttáborokban. (MTI/EPA/Abir Abdullah)
Nyitókép: (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Magyar orvosok segítettek a rohingjáknak

Hazaérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja Bangladesből. A rohingja menekültek táborában 11 magyar doktor segített ellátni a betegeket, és továbbképzést is tartottak az ottani orvosoknak, nővéreknek. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az elmúlt két hét történéseiről az InfoRádiónak beszélt.

A helyi segélyszervezetek iránymutatásával az 1,3 millió menekült közül mintegy 300 ezer bangladesit is bevontak a nemzetközi segélyszervezetek a támogatottak körébe, mert ugyanannyira rászorulók, mint a táborban élő 463 ezer menekült - mondta Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

"Nagy feszültséget okozott, hogy »csak« azért mert ők menekültek, egészségügyi és egyéb segélyekben részesülnek, a helyi lakosok pedig, akik ugyanúgy rászorulnának, nem kapnak ezekből a támogatásokból" - tette hozzá.

Orvosi ellátás és különleges esetek

Juhász Márton elmondta azt is, hogy minden nap kisebb csoportokra voltak bontva: ketten mindig egy japánok által működtetett kórházban fogászati ellátást biztosítottak, és a misszió ideje alatt négy napon keresztül képzéseket és tréningeket tartottak az orvoscsoport tagjai.

Voltak olyan esetek, amelyek hosszabb beavatkozást igényeltek, ilyen volt az a kisfiú, aki már harmadszor volt maláriás az elmúlt időszakban és egy bambusznád darabja akadt a torkán. A helyi orvos nem merte kivenni a kisfiú szájából a darabot, de a magyar orvoscsoport egyik tagja megmutatta a helyes eljárást ilyen helyzetben - mesélte az ügyvezető igazgató.

"Egy egy hónapos kislány súlyosan kiszáradva érkezett, és ha aznap nem megy ki a csapatunk, akkor valószínűleg nem élte volna túl azt a napot"

- mondta az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×