INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

magyar református szeretetszolgálat

orvos

menekültek

beteg

banglades

rohingja

Ukhija, 2018. február 12.Mianmarból elmenekült rohingja muzulmán család tagjai egy kibővített szükségtáborban a mianmari határ közelében fekvő bangladesi Coxs Bazaar térségében, Ukhijában 2018. február 12-én. Hivatalos adatok szerint több mint egymillió rohingját regisztráltak a bangladesi hatóságok a Mianmarral határos térségben található menekülttáborokban. (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Magyar orvosok segítettek a rohingjáknak

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

Hazaérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja Bangladesből. A rohingja menekültek táborában 11 magyar doktor segített ellátni a betegeket, és továbbképzést is tartottak az ottani orvosoknak, nővéreknek. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az elmúlt két hét történéseiről az InfoRádiónak beszélt.

A helyi segélyszervezetek iránymutatásával az 1,3 millió menekült közül mintegy 300 ezer bangladesit is bevontak a nemzetközi segélyszervezetek a támogatottak körébe, mert ugyanannyira rászorulók, mint a táborban élő 463 ezer menekült - mondta Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

"Nagy feszültséget okozott, hogy »csak« azért mert ők menekültek, egészségügyi és egyéb segélyekben részesülnek, a helyi lakosok pedig, akik ugyanúgy rászorulnának, nem kapnak ezekből a támogatásokból" - tette hozzá.

Orvosi ellátás és különleges esetek

Juhász Márton elmondta azt is, hogy minden nap kisebb csoportokra voltak bontva: ketten mindig egy japánok által működtetett kórházban fogászati ellátást biztosítottak, és a misszió ideje alatt négy napon keresztül képzéseket és tréningeket tartottak az orvoscsoport tagjai.

Voltak olyan esetek, amelyek hosszabb beavatkozást igényeltek, ilyen volt az a kisfiú, aki már harmadszor volt maláriás az elmúlt időszakban és egy bambusznád darabja akadt a torkán. A helyi orvos nem merte kivenni a kisfiú szájából a darabot, de a magyar orvoscsoport egyik tagja megmutatta a helyes eljárást ilyen helyzetben - mesélte az ügyvezető igazgató.

"Egy egy hónapos kislány súlyosan kiszáradva érkezett, és ha aznap nem megy ki a csapatunk, akkor valószínűleg nem élte volna túl azt a napot"

- mondta az igazgató.

Nyitókép: (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Kapcsolódó hang

Magyar orvosok Bangladesben segítettek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018