eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Az ÁSZ elnöke kritikával illette az MTA főtitkárát

Nyílt levélben fejezte ki egyet nem értését az Állami Számvevőszék elnöke a tudományos akadémia főtitkárának, egy múlt heti interjúja nyomán.

Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a napokban interjút adott a hvg.hu-nak, amelyben mások mellett arról beszélt, hogy bizonyos esetekben – mint például a művészet és az alapkutatások jelentős része – a hatékonyságot nem lehet mérni.

„A pozitív hatások, amelyek miatt érdemes pénzt fektetni ezekbe, sokkal később jelennek meg.

Ilyen alapon a Nemzeti Múzeumot sem kellene fenntartani. Milyen hasznot hoz a társadalom számára? Természetesen hoz, de nem mérhetőt” - tette hozzá Török Ádám.

Erre reagált nyílt levelében Domokos László, az Állam Számvevőszék elnöke, aki úgy látta, hogy az MTA főtitkára téved, amikor úgy gondolja, hogy a közpénzből megvalósuló alapkutatások esetében nem kell figyelembe venni a hatékonyságot. Mint írta:

Török Ádám kijelentése rendkívül meglepő, mivel ellentétben van Magyarország Alaptörvényének szellemiségével és előírásaival,

valamint az ország versenyképességét erősítő célkitűzésekkel. Ez a szemlélet pedig nem Magyarország fejlődését szolgálja, és nem biztosítja a felelős közpénzfelhasználást – tette hozzá Domokos László.

Az InfoRádió megkereste az ügyben az akadémiát, ám az MTA ezidáig nem reagált Domokos László nyílt levelére.

A Magyar Tudományos Akadémia finanszírozásáról a jövő évi büdzsé beterjesztése után kezdett vitára a költségvetés múlt heti elfogadása tett pontot. Így tehát az akadémia összesen 40 milliárd forintos alaptámogatásából 28 milliárd forint – nagyrészt az akadémiai kutatóintézetek támogatására biztosított keret –, átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Az MTA e lépés ellen következetesen tiltakozó elnöke, Lovász László legutóbbi, az MTI-nek adott interjújában úgy látta, hogy a büdzsé elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések az akadémia és az illetékes tárca között, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig még az Európai Bizottság tagjaival tárgyalva is aláhúzta, hogy intézkedés – értelmezésében – nem jelenti az akadémia autonómiájának megsértését, a kormány csupán egyértelműsíteni szeretné, hogy milyen forrásból finanszírozza a vállalati innovációt, és hogyan kell ettől elválasztani a kutatás finanszírozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×