INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

napinfó

kötelezettségszegési eljárás

európai bizottság

orbán viktor

izrael

kásler miklós

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen több ügyben is az Európai Bizottság - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyalt Izraelben a magyar kormányfő. Miniszteri rendelettel csökkentené a várakozási időt a sürgősségi ellátásban az emberi erőforrások minisztere.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a Stop Soros törvénycsomag miatt. A bizottsági szóvivő közölte: a testület szakértői több szempontból is aggályosnak találtak a júniusban elfogadott törvénycsomagoz és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítást. A brüsszeli bizottság ezzel párhuzamosan az Európai Bírósághoz fordult a magyar menekültügyi szabályozás ügyében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a kormány vállalja az eljárással járó vitákat, és megvédi a magyar emberek biztonságát célzó törvényt.

Az energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályok miatt bíróság elé idézte Magyarországot az Európai Unió. Az Európai Bizottság emellett kötelezettségszegési eljárást indított a légi járművek üzemben tartására vonatkozó, a közúti fuvarozáshoz kapcsolódó szabályok, valamint a hosszabb időre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló uniós irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt.

A két ország közötti gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyalt Izraelben a magyar kormányfő. Orbán Viktor közölte: 200 izraeli cég működik Magyarországon, amelyek ötezer magyar embernek adnak állást. Kitért arra is, hogy Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és az országban zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben. Az izraeli államfő elmondta: országa nagyra értékeli az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására.

Miniszteri rendelettel csökkentené a várakozási időt a sürgősségi ellátásban az emberi erőforrások minisztere, a rendelet néhány héten belül megjelenik. Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: szeptembertől hatályba lép a kórházi fertőzések megelőzését célzó rendelet is, amely szavai szerint Európában a legkorszerűbb lesz.

Magyarország a jövőben 95 százalékban szén-dioxidmentes energiát használ majd - mondta az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló tanácskozásán elmondta: ez atomenergia-felhasználást jelent, de szerepet kap a geotermikus energia, a biogáz és a napenergia is.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében az MSZP. Szakács László elnökhelyettes azt mondta, a párt arra kéri a Fideszt, hogy a nemzetközi példák tükrében legyen új banki elszámoltatás, minden devizahiteles szerződést számoljanak újra, és a felvételkori árfolyamon forintosítsák azokat. Korábban a Jobbik is védelmet sürgetett a devizahitel-károsultaknak.

Kifizeti a rekordösszegű, százmillió forintos óvadékot Gyárfás Tamás, ezt maga a médiavállalkozó mondta több portálnak. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással gyanúsított médiavállalkozó ellen a bíróság áprilisban rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat és nyomkövetőt kell viselnie.

Újraindítja Romániának és Bulgáriának szóló híradásait az amerikai törvényhozás által felajánlott pénzalapból működő Szabad Európa Rádió. A hivatalos közlemény szerint a civil társadalom és sajtó képviselői mindkét országban aggasztónak tartják a félretájékoztatást, korrupciót és társadalmi megosztottságot, amely szerintük a politikai berendezkedést veszélyezteti.

Spanyolországban visszavonta a volt katalán elnök és négy volt katalán kormánytag elleni európai elfogatóparancsot a spanyol legfelsőbb bíróság. A testületet képviselő bíró kifogásolta, hogy az illetékes német bíróság csak a sikkasztás gyanúja miatt járult hozzá Carles Puigdemont kiadatásához.

Az amerikai szenátusban egy republikánus szenátor akadályozta meg annak a határozati javaslatnak a megtárgyalása, amely követelte volna a kormánytól, hogy tegyen lépéseket az orosz beavatkozási kísérletek ellen, a választási rendszer védelmében.

Izraelben elfogadta a vitatott nemzetállam-törvényt a parlament. A jogszabály kimondja, hogy Izrael a zsidó nép történelmi otthona, és fővárosa Jeruzsálem, amely egy és oszthatatlan. A jogszabályt a lakosság ötödét kitevő izraeli arabok és ellenzéki politikusok is bírálták.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018