eur:
411.03
usd:
395.2
bux:
79322.49
2024. november 22. péntek Cecília
Nyitókép: Pintér Árpád/PIXELTASTER

Sztárséfek nyitottak éttermet Budapesten

Szulló Szabina és Széll Tamás két éve hagyta el a Michelin-csillagos Onyx éttermet. Először a Hold utcai piacon nyitottak bisztrót, Stand25 néven, amely egy éven belül elnyerte a Michelin Guide Bib Gourmand elismerését. Most pedig közös tervük újabb állomásaként a hétvégén nyílt meg első saját fine dining éttermük, a Stand.

Ígéretük szerint egyszerű, átgondolt ételeket kínálnak, és az ízek egyensúlyára, az alapanyagok megfelelő összehangolására koncentrálnak. A magyar gasztronómia tele van lehetőségekkel, ennek szépségét és sokszínűségét szeretnék továbbra is megmutatni. A Stand nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődésre, a terroirra, és a magyar termelőkkel való közös munkára. Étlapjukon elsősorban a magyar alapanyagok adta lehetőségeket törekednek bemutatni, illetve saját elképzelésüket a magyar konyháról, hogy az minden szempontból megfeleljen a modern kor és a kortárs gasztronómiával szembeni elvárásoknak.

“Évek óta bennünk van az a szándék, hogy lehetőleg magyar alapanyagokkal dolgozzunk, és valamelyest magyar irányba haladjunk.

Nem fogunk újragondolt gulyáslevest vagy töltöttkáposztát adni, viszont tervezünk halászlevet, az sem titok, hogy hellyel-közzel ugyanazt, amit Nicola Portinarival találtunk ki. És lesz gulyás, bármilyen meglepő, de valamelyest klasszikus formában. Ezen kívül a többi étel inkább az alapanyagra fog támaszkodni, nem a hagyományos népi receptekre” – mondja a koncepcióról Széll Tamás.

A Stand fiatal, elhivatott csapatában sokakkal már évek óta együtt dolgozik a két séf.

“Egy éttermi csapat olyan, mint egy focicsapat. Nyilván össze vannak vásárolva a legjobb játékosok, de a pályán a lelküket is kiteszik és csapatban gondolkoznak.

Nagyon hasonló a konyha és a szervíz viszonya is. Akkor tud működni, ha összeszokott, szívesen bejáró, akár baráti viszonyban lévő emberek dolgoznak együtt” – mondja a Stand csapatáról Széll Tamás “Egy tányér akkor áll össze, ha három, vagy hat, vagy tizenegy ember együtt tud dolgozni. Ha valaki elmegy szabadnapra, akkor a másik úgy találja ott a pályát, mintha ő hagyta volna ott. Az én elképzelésem szerint a személyzet köré kell építeni az éttermet és nem fordítva. Ez többéves, évtizedes folyamat, de megéri.”

A tulajdonos-séfek szándéka szerint nem lesznek meghatározott gyakoriságú étlapváltások, ételekben és azok cseréjében gondolkodnak,

szeretnék, ha az étlap fele emblematikus ételeket tartalmazna.

Természetesen az étlapon megtalálható a 8 fogásos „Séf Menü”, melyet végigkóstolva a vendégek teljes képet kaphatnak Szulló Szabina és Széll Tamás konyhai filozófiájáról.

Abból főzünk amink van

Szulló Szabina séf az InfoRádiónak azt mondta, az új étterem megnyitásánál a legfontosabb szempont a magyar alapanyagok használata és bemutatása volt. Mivel itthon nem lehet minden alapanyagot beszerezni, így ameddig Magyarországon nem lesz jó minőségben az alapanyag, addig nem kerül fel az étel az étlapra.

A séf azt is elmesélte, hogy az étteremben nincsenek falak a konyha és a vendégtér között, így minden szögből egy másik képpel tud a vendég a konyhára tekinteni. S hozzátette azt is, hogy

"hatalmas büszkeség, és egy álma lehet egy séfnek, hogy saját éttermében büszkén kihúzva magát várja a vendégeit".

A Stand ebédidőben és vacsorára várja a vendégeket július 7-től, szombattól a hatodik kerületben, a Székely Mihály utca 2. szám alatt.

A Szulló Szabinával készült teljes interjút a cikk alatt hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aki fittyet hány a hóhányásra, csúnyán megjárhatja

A hirtelen jött hideg és hóesés nem csak az autósokat, a tömegközlekedőket, de a gyalogosokat is próbára teszi. Az ingatlantulajdonosoknak pedig fokozott figyelmet kell fordítaniuk a környezetükre, hiszen a havas vagy jeges járdák csúszásmentesítése az ő feladatuk, jogi felelősség terhelhetik őket, ha valaki elesik és megsérül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×