eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (j) expozéját tartja az atomenergiáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Napirend előtt uniós csúcs, egészségügy és forint

Az ellenzék katasztrofális egészségügyről, az államtitkár európai színvonalat eredményező kórházfelújításokról beszélt.

Áttörésként értékelte a múltheti kétnapos uniós csúcs eredményét napirend előtti parlamenti felszólalásában a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter emlékeztetett rá, hogy a kötelező kvóta lekerült a napirendről, de hangsúlyt kapott a külső határok védelme. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azonban úgy látta: az, hogy most nem tudták érvényesíteni a betelepítési kvótát, nem jelenti azt, hogy az elképzelés támogatói letettek volna a szándékukról.

A jobbikos Lukács László György a kormány egészségügypolitikáját kritizálta részint a kórházak és rendelők állapota, részint az elkerülhető halálesetek száma miatt, az ellenzéki politikus szerint lényegesen többet kellene költeni az ágazatra.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyetértett a képviselővel abban, hogy nagy elismerés illeti a még dolgozó orvosokat és ápolókat, és arról is beszélt, hogy az elmúlt években felújított kórházak és rendelők európai szintűek, amelyek mellett már csak az egészségügyi intézmények kisebb hányadát kell felújítani.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó az egészségügyi dolgozók napjára emlékeztette képviselőtársait, és katasztrofálisnak nevezte a magyar egészségügy helyzetét, például a kórházi fertőzések miatt.

Rétvári Bence erre úgy felelt, hogy az elmúlt években nőttek az egy főre eső egészségügyi kiadások, idén 546 milliárd forinttal szerepel több forrás az egészségügyi költségvetésben, mint a szocialista kormányzás utolsó évében.

Az LMP-s Demeter Márta a katonák és a rendőrök illetményalapjának emelését sürgette, amelyre Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára az életpályaprogramra, tehát a már elfogadott előmeneteli és illetmény-rendszerre hivatkozott mind a honvédek, mind a rendvédelmi állomány esetében

Mellár Tamás, a Párbeszéd részéről a forint árfolyamának történelmi mélypontra csökkenése nyomán sürgetett jegybanki beavatkozást. Cseresnyés Péter, a Pénzügyminisztérium államtitkára azzal hárította a felvetést, hogy a kamatdöntés a Magyar Nemzeti Bank hatásköre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×