eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével összefüggő miniszteri rendelet - a nap hírei

Üzleti Inkubátorházat nyitott Budapesten az Európai Űrügynökség és a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja. Egyhangúlag felfüggesztette az Országgyűlés az ittas vezetéssel gyanúsított Burány Sándor mentelmi jogát

Elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis-napi központi ünnepségen azt mondta, a dokumentum az egyeztetések után néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz. A miniszter úgy fogalmazott, hogy egy komplex cselekvési programot készítettek elő. Kidolgozták az elméletet, azt, hogyan kell átültetni a gyakorlatba, és ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak. A rendelet tartalmazza, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni.

Motiválttá kell tenni a magyarországi vállalatokat a kutatás-fejlesztés erősítésében, ezzel indokolta a tárcavezető, hogy a források egy helyre kerültek, az új Innovációs és Technológiai Minisztériumba. Palkovics László egy budapesti konferencián kiemelte: a következő uniós költségvetés egyik nyertese az innováció lesz, és az ebből adódó lehetőségeket nemzetközi együttműködésben kell kihasználnia az országnak.

Üzleti Inkubátorházat nyitott Budapesten az Európai Űrügynökség és a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja. Tandi Zsuzsanna, az inkubátorház vezetője az InfoRádióban elmondta: a programba a legfeljebb öt éve működő startupok pályázat alapján kerülhetnek be, a kiválasztott projektek 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. Az inkubátorházban azokat a startupokat támogatják, amelyek űrtechnológiai fejlesztéseket kívánnak hétköznapi használatra szánt termékeikbe, szolgáltatásaikba beépíteni.

Nem megy el a költségvetési bizottság szerdai ülésére Matolcsy György jegybankelnök. A testület összehívását a forint gyengülése miatt kezdeményezte a bizottság DK-s elnöke, Varju László. A nemzeti bank közleményében arra hivatkozik, hogy a jegybank elnöke a törvény szerint az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt számol be munkájáról. A közlemény szerint Varjú László kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását. Hétfőn újabb mélypontot ért el a forint árfolyama: hétfőn este már 330 forint 77 fillért is adtak egy euróért.

Új elnöke van a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének. A küldöttgyűlésen a tagok Tolnay Tibornak, a szervezet társelnökének szavaztak bizalmat. Megbízatása a 2021-es küldöttgyűlésig tart. A VOSZ korábbi elnöke Demján Sándor üzletember március 26-án meghalt. A közlemény szerint Tolnai Tibor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségében, továbbá meghatározó építőipari vállalkozóként is garanciát jelent arra, hogy a VOSZ továbbra is mértékadó munkaadói érdekképviseletként működjön.

Távozott a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezetője, utódját később jelentik be. A vállalat közleménye szerint Szentkuti Gabriella saját döntése alapján távozott június 30-án, az amerikai pénzügyi év végén. A tájékoztatás szerint a leköszönő ügyvezető hozzájárult a magyar leányvállalat kiváló eredményeihez, irányítása alatt a felhőszolgáltatások használata ugrásszerűen megnövekedett a piacon. Az amerikai székhelyű Microsoft a világ egyik legnagyobb szoftvervállalataként több mint 150 országban 128 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Egyhangúlag felfüggesztette az Országgyűlés az ittas vezetéssel gyanúsított Burány Sándor mentelmi jogát. Hargitai János, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke elmondta: január 19-én az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjével egy közúti ellenőrzésen a rendőrök szondát fújattak, amely enyhe fokú alkoholos befolyást jelzett. A politikus a helyszínen elismerte, hogy fogyasztott alkoholt a járművezetés előtt. A legfőbb ügyész fordult indítvánnyal az Országgyűléshez.

Robbanótestet találtak a Dunában az Erzsébet hídnál; a tűzszerészi munkálatok miatt kedden többfelé lezárásokra, korlátozásokra kell készülni. Kedd délelőtt 10 órától az Erzsébet hidat is lezárják. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az eszközt az Erzsébet híd budai hídfőjétől a Lánchíd irányába 50 méterre találták a Duna medrében.

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen a legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt az Európai Bizottság. A jogszabály értelmében a héten kényszernyugdíjba kellene vonulnia a testület minden harmadik jelenlegi tagjának. A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Ha nem érkezik válasz, vagy pedig Varsó olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak. Ezt követően a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×