eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Júliusban lép életbe az ellenzéki párttámogatások csökkentése

Júliusban kezdi csökkenteni a Magyar Államkincstár azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábban tiltott támogatást állapított meg. Mindemellett a kincstár hétfőn adók módjára behajtandó köztartozásként átadja azon pártok esetében a végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amelyek eddig nem fizették be a központi költségvetésnek az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás összegét.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján ha az ÁSZ tiltott támogatást állapít meg egy pártnál, az köteles befizetni annak értékét a központi költségvetésnek. A törvény azt is előírja, hogy a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ugyanekkora összeggel kell csökkenteni.

Az Állami Számvevőszék korábbi jelentéseiben azt állapította meg, hogy

  • a Jobbik 331,660 millió,
  • az Együtt 9,815 millió,
  • a DK 8,245 millió,
  • a PM 7,525 millió,
  • az MLP 6,185 millió,
  • az LMP 4,420 millió,
  • az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A májusban járó támogatás összegét is kiutalta a Kincstár az érintett pártoknak, de a Magyar Liberális Párttól, illetve az Együtt – a Korszakváltók Pártjától levonták az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás értékét. Ez a két párt ugyanis a 2018. évi országgyűlési választások eredménye alapján a jövőben már nem lesz jogosult állami támogatásra, így később nem lett volna miből levonni a tiltott támogatás értékét - közölte a Magyar Államkincstár.

Az Állami Számvevőszék jelentésében megállapított tiltott támogatás összegét eddig egyedül a Magyar Szocialista Párt fizette meg a központi költségvetés részére. A Párttörvény szerint a tartozást, amennyiben azt az érintett pártok nem fizetik meg, adók módjára kell behajtani. A Kincstár ezért az érintett pártokkal szembeni követelést ma adók módjára behajtandó köztartozásként átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×