eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Magyarország versenyképessége szempontjából meghatározó az innováció

A kutatás-fejlesztés és az innovatív kisvállalkozások állami támogatásának növelésére tett ígéretet első nyilvános szakmai előadásán az innovációs és technológiai miniszter.

A kormány 2020-ra a GDP 1,8%-ára emeli a kutatás-fejlesztésre fordított állami támogatás összegét - mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a Magyar Innovációs Szövetség budapesti közgyűlésén.

Az Európai Unió célja, hogy 2020-ra az uniós GDP 3%-át fordítsák kutatás-fejlesztésre. Az átlag nagyjából 2%, néhány ország már elérte a 3%-ot (Németország, Ausztria, és Hollandia).

Magyarországon 2015-ben ez az arány 1,38 százalék volt, 2020-ra pedig 1,8 százalékkal számol a kormány, ez 800 milliárd forintot jelent

- mondta Palkovics László. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a technológiaváltás jelentette kihívásra az innováció a válasz. Elmondta, hogy a digitalizáció nem csak megszüntet, hanem létre is hoz munkahelyeket.

Magyarországon folyamatosan erősödik a külföldi nagyvállalatok kutatás-fejlesztési tevékenysége, példaként említette az Ericsson céget, amely a napokban nyitotta meg Budapesten új fejlesztési központját, ahol 1600 fejlesztőmérnök dolgozik. Magyarország szeretné, ha a nagyvállalatoknak a hazai kkv-kra gyakorolt pozitív hatása erősödne - tette hozzá.

Palkovics László szerint a számok azt mutatják, hogy

kiemelten kell támogatni a magyar kisvállalkozások saját fejlesztéseit.

"Több, mint 50%-át a teljes hozzáadott értéknek, a teljes munkavállalók 25%-át foglalkoztató külföldi cégek állítják elő, és a 70%-át foglalkoztató magyar cégek pedig a másik felét. Az innovátor vállalkozásokra kapott pontszámunk a legalacsonyabb.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, és helyettese, Greiner István örömét fejezte ki, hogy az innovációnak saját minisztériuma van. Partnerséget és párbeszédet kértek Palkovics Lászlótól. A rendezvényen átadják a Szövetség média díját, az elismerést idén a Magyar Katolikus Rádió kapta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×