INFORÁDIÓ 
2018. november 18. vasárnap
Jenő

palkovics lászló

innovációért és technológiáért felelős minisztérium

gdp

támogatás

Magyarország versenyképessége szempontjából meghatározó az innováció

Magyarország versenyképessége szempontjából meghatározó az innováció

A kutatás-fejlesztés és az innovatív kisvállalkozások állami támogatásának növelésére tett ígéretet első nyilvános szakmai előadásán az innovációs és technológiai miniszter.

A kormány 2020-ra a GDP 1,8%-ára emeli a kutatás-fejlesztésre fordított állami támogatás összegét - mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a Magyar Innovációs Szövetség budapesti közgyűlésén.

Az Európai Unió célja, hogy 2020-ra az uniós GDP 3%-át fordítsák kutatás-fejlesztésre. Az átlag nagyjából 2%, néhány ország már elérte a 3%-ot (Németország, Ausztria, és Hollandia).

Magyarországon 2015-ben ez az arány 1,38 százalék volt, 2020-ra pedig 1,8 százalékkal számol a kormány, ez 800 milliárd forintot jelent

- mondta Palkovics László. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a technológiaváltás jelentette kihívásra az innováció a válasz. Elmondta, hogy a digitalizáció nem csak megszüntet, hanem létre is hoz munkahelyeket.

Magyarországon folyamatosan erősödik a külföldi nagyvállalatok kutatás-fejlesztési tevékenysége, példaként említette az Ericsson céget, amely a napokban nyitotta meg Budapesten új fejlesztési központját, ahol 1600 fejlesztőmérnök dolgozik. Magyarország szeretné, ha a nagyvállalatoknak a hazai kkv-kra gyakorolt pozitív hatása erősödne - tette hozzá.

Palkovics László szerint a számok azt mutatják, hogy

kiemelten kell támogatni a magyar kisvállalkozások saját fejlesztéseit.

"Több, mint 50%-át a teljes hozzáadott értéknek, a teljes munkavállalók 25%-át foglalkoztató külföldi cégek állítják elő, és a 70%-át foglalkoztató magyar cégek pedig a másik felét. Az innovátor vállalkozásokra kapott pontszámunk a legalacsonyabb.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, és helyettese, Greiner István örömét fejezte ki, hogy az innovációnak saját minisztériuma van. Partnerséget és párbeszédet kértek Palkovics Lászlótól. A rendezvényen átadják a Szövetség média díját, az elismerést idén a Magyar Katolikus Rádió kapta.

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Palkovics László az innovációs szövetségnél
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette a család az ATV-t....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018