eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kövér László elárulta, kit fogad először hivatalos vendégként – a nap hírei

Országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartottak Pünkösd alkalmából. Az osztrák parlament elnökét, Wolfgang Sobotkát, fogadja első hivatalos vendégként Kövér László. Belép a Párbeszéd parlamenti frakciójába Mellár Tamás. Montenegróban letette elnöki esküjét Milo Djunaković új államfő. Ukrajna kilép a Független Államok Közössége keretében kötött olyan megállapodásokból, amelyek nem felelnek meg nemzeti érdekeinek. Lemond a kereskedelmi háborúról Kína és az Egyesült Államok.

A világ és az emberek számára is változást szorgalmazott Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi misén. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott: a Szentlélek az az isteni erő, amely képes megváltoztatni a világot. Mint mondta: sokan ígérnek változást, újrakezdést, szenzációs megújulást, de semmilyen földi próbálkozás nem képes az emberek szívét kielégíteni. A szombaton tartott bíborosi tanácskozás után Ferenc pápa bejelentette az egyházat 1963 és 1978 között vezető VI. Pál és az 1980-ban meggyilkolt salvadori Oscar Romero érsek szentté avatását.

Országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartottak Pünkösd alkalmából. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők ünnepi liturgián emlékeztek meg a Szentlélek eljöveteléről. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a budahegyvidéki református templomban hirdetett igét. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az iraki Erbílben tölti az ünnepet, ahol azokat a keresztény családokat látogatja meg, amelyeknek otthonát a magyarországi evangélikusok adományából építik újjá.

Az osztrák parlament elnökét, Wolfgang Sobotkát, fogadja első hivatalos vendégként az új ciklusban az Országgyűlés elnöke. Kövér László a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a jövő évi európai parlamenti választásokig a korábbiaknál is nagyobb lesz a csatazaj az európai politika színterén, erősebb támadásokra kell felkészülni.

Belép a Párbeszéd parlamenti frakciójába Mellár Tamás. Ezt a Pécsről függetlenként bejutó képviselő az egyik közösségi oldalon jelentette be. A politikus csatlakozásával újra kiegészül a minimálisan szükséges ötödik főre a Párbeszéd képviselőcsoportja, amelyet a megszűnés fenyegetett, miután a liberális Bősz Anett bejelentette kilépését.

Az idén a Dél-Amerikában élő magyar közösségekből is érkeztek fiatalok a csíksomlyói búcsúra a Rákóczi Szövetség támogatásával – közölték a szervezet rendezvényszervezői az M1-en. Katona Flóra és Nagy Domonkos István szerint az utazások és a rendezvények megerősítik a különböző országokból érkező magyar diákok kapcsolatait. Az idén április végéig már csaknem 7 ezer Kárpát-medencei középiskolás utazhatott a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében.

Szigorú bevándorlási törvényt sürget a német munkaügyi hivatal vezetője. Detlef Scheele a Welt am Sonntag című lapnak azt mondta: az uniós országokon kívülről érkező munkavállalók esetében csak a képzett munkaerőt kellene beengedni az országba.

Montenegróban letette elnöki esküjét Milo Djunaković új államfő. A politikus ígéretet tett arra, hogy a gazdasági fejlődés mellett áll majd ki, támogatja az oktatás és a kultúra fejlesztését, valamint segíti a balkáni ország európai integrációját, illetve azt, hogy minél több külföldi befektető érkezzen.

Törökország finanszírozza a Szarajevó-Belgrád autópálya megépítését. Erről Bakir Izetbegović, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja beszélt, miután Szarajevóban tárgyalt török államfővel. Recep Tayyip Erdogan azért utazott a bosnyák fővárosba, hogy a június 24-re kiírt törökországi elnöki és parlamenti választás előtt kampánygyűlést tartson az ott élő török állampolgároknak.

Ukrajna kilép a Független Államok Közössége keretében kötött olyan megállapodásokból, amelyek nem felelnek meg nemzeti érdekeinek – jelentette be az ukrán elnök. Petro Porosenko úgy fogalmazott: országa magabiztosan távolodik Moszkva befolyása alól. A 12 tagú Független Államok Közösségének Ukrajna soha nem volt hivatalosan a tagja.

Sajtóértesülés szerint a spanyol kormány megakadályozná az új katalán kabinet megalakulását. Madrid provokációnak tartja azt, hogy az új katalán elnök által szombaton megnevezett 14 miniszter között olyanok is szerepelnek, akik előzetes letartóztatásban, illetve külföldön, önkéntes száműzetésben vannak.

Lemond a kereskedelmi háborúról Kína és az Egyesült Államok. A két ország abban is megállapodott, hogy nem emelnek további vámokat. A kínai miniszterelnök-helyettes erről Washingtonban egyeztetett az amerikai pénzügyminiszterrel.

Súlyosan megsérült egy férfi Hawaiin a Kilau-ea vulkán kitörése miatt, ő a vulkánkitörés első sérültje. A nemzeti gárda arra figyelmeztetett, hogy a kötelező kitelepítést is elrendelhetik, ha tovább romlik a helyzet a világ egyik legaktívabb tűzhányójának környékén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×