eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György
Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton 2017. november 27-én. A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó miatt forgalomkorlátozásokat vezettek be a fővárosban.
Nyitókép: Mónus Márton

Újabb terhet kapnak a nyakukba a magyar autósok vasárnaptól

Változik az autók műszaki vizsgáztatásának szabályrendszere az Európai Unióban május 20-án.

Egy európai uniós egységesítésnek köszönhetően május 20-ától kötelező lesz bemutatni a külföldről behozott autók műszaki bizonyítványát, enélkül drágább lesz az autó forgalomba helyezése.

A változás most lép életbe, de az InfoRádió már korábban foglalkozott a témával.

Külföldön vásárolt autóval, ha van harmonizált adattartalmú forgalmi engedélye és honosítható külföldi műszaki vizsgája, el kell menni egy műszaki vizsgaállomásra, ott kiállítják a papírokat, azokkal el kell menni eredetiségvizsgálatra - ez is új szabály -, és innentől már csak egy okmányiroda ügyintézés vár ránk - mondta az autók honosításának új menetéről Karner Miklós, Az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese.

A nagy változás, hogy május 20-tól kérik majd a műszaki bizonyítványt is a hazai forgalomba helyezés előtt. Ezt ott állítják ki, ahol az autót vásároltuk. Ez tulajdonképpen az utolsó műszaki vizsgáról szóló igazoló papír, amelyet be kell mutatni.

"Ez egy uniós egységesítési lépés: ezt a dokumentumot eddig is kiállították, csak nem mindig kérték el a hatóságok az újbóli uniós forgalomba helyezéskor. Az olaszok például egy pecsétet ragasztottak be az autó eredeti okmányaiba, és ezt el is fogadták a magyar hivatalokban, mostantól azonban az eredeti dokumentum is kell" - hívta fel a figyelmet Karner Miklós.

Ha nincs meg ez a dokumentum, akkor egyedi forgalomba helyezést kell kérnie a tulajdonosnak, de ez egy sokkal költségesebb és időigényesebb megoldás.

A műszaki adatlap birtokában sem zárható ki azonban, hogy a behozott autó kilométerórája manipulált legyen - mondta az InfoRádiónak korábban Pálvölgyi Szilas ügyvéd.

A teljes jogszabályt itt olvashatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×