eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem lesz rendkívüli fakivágás a Normafán

A XII. kerületi önkormányzat nem tervezi "grandiózus télisport-komplexum" kialakítását a Normafánál.

A Hegyvidéki Önkormányzat közölte: a 2015-ös helyi népszavazáson a kerületben élő szavazók 81 százaléka támogatta azt az elképzelést, hogy a régi, korábban is sípályaként használt, kb. 300 méteres lejtő adalékanyag nélküli, mesterséges hó felhasználásával működjön. Ehhez nem szükséges rendkívüli fakivágás, a Normafa területén kizárólag a 2012 óta hatályos erdőterv alapján folynak erdészeti munkák – írták sajtóhírre reagálva.

A sí-, sífutó és szánkópályákat évtizedek óta változatlan nyomvonalon használják, a mesterséges hó előállításához szükséges gépészet és víztározó pedig az Eötvös út 48. alatt található, önkormányzati tulajdonú, egyébként most is épületet tartalmazó, építési telken kerülhet kialakításra.

A kis "történelmi" sípálya helyreállításával egyidőben az önkormányzat elkülönítené a sízőket, a sífutókat és a szánkózókat, elsősorban a balesetveszély elkerülése céljából. Lesiklani a régi pálya 300 méteres nyomvonalán lehet majd, sífutásra a több mint 66 éve működő MHK kör - kizárólag természetes hó esetén-, a Szaniszló rét és környéke oktató területként ad továbbra is lehetőséget, szánkózásra felületet pedig az Anna rét oldalánál biztosítunk.

A hóágyúzás, mely segítségével néhány héttel meghosszabbítható a területen a sízés és a téli sportok szezonja, a Natura 2000 hatástanulmány szerint semmilyen káros hatást nem okoz, egyes élőhelyek tekintetében a megjelenő csapadék pótlás még javíthatja is azok állapotát. Ez a munka ökológiai kockázattal nem jár, erre kitért már a korábbi tanulmány is. A kerület ennek folyamatos vizsgálatára egy olyan síbizottságot (Téli Sportokkal Kapcsolatos Környezeti Hatásokat Vizsgáló Testület) hozott létre, amelynek vezetésére környezetvédő szakembert kért fel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×