INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

választás

időközi

józsefváros

győri péter

Győri Pétert jelölik civilek és ellenzéki pártok a józsefvárosi időközi polgármester-választásra

Infostart / MTI

Győri Péter közgazdász, szociálpolitikus civilek és ellenzék pártok jelöltjeként indul a júliusi józsefvárosi polgármester-választáson. A jelöltet támogatja a civilek mellett a Momentum Mozgalom, az LMP, az MSZP, a DK, a Szolidaritás, a Párbeszéd és a Liberálisok.

Győri Péter hétfői bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta: az április 8-ai országgyűlési választás megmutatta, hogy ha a pártok összefognak, képviselethez tud jutni a többség akarata, erre az összefogásra törekszenek az időközi polgármester-választáson és a 2019-es önkormányzati választáson is. Mint mondta, azért vállalta civilként a jelöltséget, mert a demokratikus ellenzékhez hasonlóan ő is kívánatosnak tartja, hogy amikor az országban és Józsefvárosban is "domináns Fidesz-túlhatalom van", akkor megpróbálják elősegíteni, hogy "a tényleges többpártrendszer ismét megvalósulhasson".

A pártok belátták, hogy ezt csak közös összefogással tudják elősegíteni - jegyezte meg. Felidézte: több civil szervezetet alapított és menedzselt, és másfél évtizedet töltött el a Fővárosi Közgyűlésben, dolgozott Budapest polgáraiért. Emellett lassan 30 éve él a VIII. kerületben. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy 1990 után részt vehetett abban a munkában, hogy megpróbáljanak egy demokratikus Magyarországot és demokratikus önkormányzati rendszert felépíteni. Büszke vagyok arra, hogy ebben a folyamatban sokat tehettem a rendszerváltás veszteseiért - jelentette ki. Példaként említette, hogy meg tudták szervezni több tízezer család közműtámogatását, elindították a városrehabilitációs alapot és fel tudtak újítani a kerületben több közintézményt is.

Kiemelte: megválasztása esetén a Fővárosi Közgyűlésben is a józsefvárosiak érdekeit képviselné, mivel nem áll mögötte olyan párt, amitől függene. Kitért arra is, hogy az önkormányzatiság nagy veszélyben van, ezért megválasztása esetén nyilvánvaló feladata lesz megvédeni Budapestet "a további bomlástól", továbbá megőrizni az önkormányzatiság maradványait és Józsefváros még megmaradt intézményeit "a buta és teljesen szakszerűtlen államosítástól".

Győri Péter szavai szerint, korrekt, normális kampányra készül és ha megválasztják, együtt tud működni a képviselőkkel, az apparátus tagjaival és az intézményvezetőkkel. Elmondta: polgármesterként "megpróbálná rendbe tenni" Józsefváros vagyongazdálkodását az üres lakások, üres üzlethelyiségek, telkek hasznosításával. Fontosnak tartja továbbá az adófizetők pénzének minél hatékonyabb felhasználását, és azért kíván dolgozni, hogy a józsefvárosiak még jobban otthonuknak érezzék Józsefvárost. Erősítené a társasház-felújítási rendszert is.

A főváros VIII. kerületében azért tartanak időközi polgármester-választást július 8-án, mert a kerületet eddig vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett. A két tisztség azonban összeférhetetlen, Kocsis Máté ezért lemondott a polgármesteri tisztségről. A választáson a Fidesz jelöltje Sára Botond alpolgármester.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018