eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

A kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete szónokai Budapesten - a nap hírei

Egész napos rendezvények voltak a fővárosban Magyarország uniós csatlakozásának 14. évfordulója alkalmából. Terroristaakciónak minősítették a francia hatóságok a szombat este Párizs belvárosában történt késes támadást.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozták és a kirekesztés veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete szónokai Budapesten. Az eseményen a szervezők szerint hatezer ember vett részt. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: hatalmas közösséggé váltak azok, akik minden évben részt vesznek a Élet menetén. Jószéf Amrani, Izrael Állam budapesti nagykövete arról beszélt, hogy most békében vonultak az emberek a Duna-parton, de 74 évvel ezelőtt olyan borzalmas események történtek amelyeket az emberi elme nem képes felfogni. A menet a Március 15. térről az Erzsébet hídon keresztül vonult a Friedrich Born rakpartra.

Egész napos rendezvények voltak Budapesten Magyarország uniós csatlakozásának 14. évfordulója alkalmából. Futóversenyt is tartottak. Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Szabadság téren tartott rendezvényen azt mondta: az 1990 óta eltelt 28 év felét az Európai Unióban töltötte Magyarország. Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke arról beszélt, az uniós csatlakozással óriási lendületet vett az ország, és ennek gyümölcsét mindenki élvezheti. Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője ismét az InterRail vonatokon ingyenes utazásra jogosító programra hívta fel a fiatalok figyelmét.

Magyarország is részt vett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének tiszteletére rendezett vasárnap esti külügyminisztériumi fogadáson. Az eseményt a legtöbb uniós nagykövet bojkottálta. Az európai uniós tagállamok közül Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete vett részt a fogadáson. A négy érintett állam nem értett egyet azzal, hogy az Európai Unió egységesen elítélje az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözését. A nagykövetség átköltöztetése hétfőn várható.

Terrorista akciónak minősítették a francia hatóságok a szombat este Párizs belvárosában történt késes támadást. A magyar konzuli szolgálat nem tud magyar sérültről. Egy férfi halálra sebzett egy járókelőt, négyet pedig megsebesített, kettőt közülük súlyosan. A merénylőt a rendőrség lelőtte. A támadó egy 20 éves, csecsenföldi születésű, de francia állampolgárságú férfi volt. A támadó Párizsban élő szüleit, valamint a Csecsenföldön élő hozzátartozókat is meghallgatják a hatóságok. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Nem választotta elnökké Quim Torrát a katalán parlament, mivel a jelölt nem kapta meg a képviselők abszolút többségének támogatását. Az Együtt Katalóniáért politikusára 66-an szavaztak igennel, még 3 támogató voksra lett volna szüksége. A házelnök hétfőre hívta össze újból a parlamentet, hogy megrendezzék a szavazás második körét, amelyen már elegendő az egyszerű többség. Ha május 22-ig nem sikerül megválasztani a katalán autonóm közösség új elnökét, meg kell ismételni a helyi parlamenti választásokat.

Törökországban az államfő mellett 5 másik jelölt indulhat az előrehozott elnökválasztáson. Recep Tayyip Erdogan legfőbb riválisa Meral Aksener volt belügyminiszter, a tavaly októberben alapított nacionalista Jó Párt elnöke. Június 24-én nemcsak elnökválasztás, hanem parlamenti választás is lesz Törökországban. A kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja két nacionalista párttal közösen indul, az ellenzéki oldalon pedig négy párt lépett szövetségre. A választásokat követően Törökországban a jelenlegi parlamentáris berendezkedés helyett végrehajtó elnöki rendszer lép életbe.

Nem kizárt, hogy Hszi Csin Ping kínai elnök is jelen lesz Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök június 12-i szingapúri csúcstalálkozóján - jelentette a KBS News dél-koreai hírtelevízió diplomáciai forrásokra hivatkozva. A tárgyaláson így jelen lenne annak a három országnak a vezetője, amelyek 1953-ban aláírták a koreai háborút lezáró fegyverszüneti megállapodást.

Jóváhagyta Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét a brit uralkodó. A 34 éves Harry herceg és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én, jövő szombaton lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián. Az engedély nem puszta formalitás, a királyi házasságokat szabályozó brit törvény ugyanis kimondja, hogy a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia. Harry herceg jelenleg éppen a hatodik helyen áll a trónöröklési listán.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×