eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ők lesznek az új államtitkárok - lapszemle

Miközben már ismert a leendő kormány minisztereinek névsora, néhány szakállamtitkár személye még nem dőlt el - írja a Magyar Idők. A Népszava szerint kockázatok is vannak a konvergenciaprogramban.

A Magyar Idők az új kormány államtitkárairól ír. A lapnak kormányzati körökből megerősítették, hogy Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora lesz az oktatási államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkári posztjára pedig Latorcai Csabát kérte fel Kásler Miklós, a tárca várományosa. A szociális államtitkárság élén Fülöp Attila, az Emmi eddigi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára válthatja Czibere Károlyt. A lap emlékeztet arra, hogy a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára Janó Márk, parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese pedig Orbán Balázs lesz, az uniós ügyekért ugyanebben a tárcában Takács Szabolcs és Varga Judit államtitkárok felelnek. A Miniszterelnöki Kormányiroda élére pedig Bíró Marcell államtitkár kerül – írta a Magyar Idők.

A Népszava szerint a magyar kormány Brüsszelbe elküldött konvergenciaprogramja derűlátó jövőképet vázol fel, de a szakemberek jó néhány kockázatra is figyelmeztettek. A jelentésében például 2022-ig évi 4 százalékos GDP-emelkedést jelölt meg a kormány, ez viszont nehezen teljesíthető – nyilatkozta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakember szerint a jelentésben ígért béremelési ütem sem fenntartható.

A Világgazdaság arról ír, hogy a két-három héttel ezelőttihez képest mintegy 10 százalékkal csökkentek a felvásárlási árak a sertéspestis miatt, a termelők kormányzati segítségre várnak. Az afrikai sertéspestis vírusát ugyan még csak a vaddisznóknál mutatták ki, de már mérhetőek az ágazatot ért gazdasági károk. Az exportőrök alternatív piacokat keresnek az éves húskivitel egyharmadának – számolt be a Világgazdaság.

A Magyar Idők cikke szerint kevesebb hagyma teremhet idén a hazai földeken. Bár az ősszel elvetett magok jó termést hoztak, a belvíz miatt késett a tavaszi vetés, emiatt pedig már kevésbé bizakodóak a gazdálkodók. A hazai hagymatermesztés egyébként sem éli fénykorát, ágazati szakértők szerint a felzárkózáshoz elsősorban megfelelő vízgazdálkodásra, öntözésfejlesztésre és a termelők összefogására lenne szükség – írta a lap.

A Portfolio arról számol be, hogy újabb szabálytalanságokat tártak fel a német Volkswagen csoporthoz tartozó Audi belső vizsgálatán az autógyártó csoport dízelbotrányával kapcsolatban. A társaság keddi közleménye szerint az ügy több tízezer kocsit érint, köztük új gyártmányokat, amelyek értékesítését megszakították. A belső vizsgálaton több autónál is a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló szoftveres megoldást találtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×