eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa az intézetben tartott sajtótájékoztatón 2015. december 19-én. Bejelentették, hogy először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt. A hatórás műtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós: „a jövő épületeit csak a múlt stabil fundamentumaira húzhatjuk fel”

A klasszikus emberi, keresztényi és nemzeti értékek képviseletét, elmélyítését és átadását tekinti a humán tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások leendő minisztere; erről Kásler Miklós beszélt a Magyar Időknek adott, kedden megjelent interjújában.

Kásler Miklós az interjúban kifejtette: "sorsfordító időket élünk, egy új világrend formálódik" és ezekben a hónapokban, években különösen fontos, hogy egy nemzet fel legyen vértezve azokkal az értékekkel, amelyek segíthetik abban, hogy a változó időkben is biztos talajt érezzen a lába alatt. Hozzátette: ezekről a kérdésekről nagyon hasonlóan gondolkodnak Orbán Viktor miniszterelnökkel. "Ő úgy ítélte meg, hogy ennek az értékrendnek a képviseletére, elmélyítésére, átadására a humántárca vezetőjeként én talán alkalmas lehetek" - jegyezte meg Kásler Miklós.

Kifejtette: lépést kell tartani a világ változásaival, fel kell készülni a már zajló technikai forradalomra, a digitalizációra, "de a jövő épületeit csak a múlt stabil fundamentumaira húzhatjuk fel". Úgy vélte, "az elképesztően gazdag magyar kultúrát és történelmet" jobban ki kell aknázni például az oktatásban, nevelésben, ehhez azonban az óvónő-, tanító- és tanárképzésben is szemléletformálásra van szükség.

Kásler Miklós azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor a választások napján egyértelművé tette, hogy a következő négy év kormányzásának fókuszában a demográfia áll, kiemelte:

a családok további támogatása, az egészségügyi ellátás minőségének javítása, az oktatási rendszer értékalapú átalakítása, a hazaszeretetre nevelés és a munkaalapú társadalom erősítése a demográfiai mutatók javítása érdekében történik.

"A családtámogatásokat illetően segíteni kell a leendő szülőket abban, hogy ne csak tervezzenek nagy családokat, hanem valóban vállaljanak több gyermeket. Mert ma nagy az eltérés abban, hogy a fiatalok hány gyereket szeretnének és végül mennyire vállalkoznak. Ennek részben anyagi, részben szemléletbeli okai vannak, mi mindkettőn megpróbálunk változtatni, mert a család érték, a legfontosabb értékek egyike" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a népesedéspolitika kiemelt szerepe jelenti-e egyben azt is, hogy a családügyi államtitkárság az Emmin belül amolyan zászlóshajó lesz, azt válaszolta, az egyes területek együttműködésében, szinergiájában hisz és igazi csapatmunkát vár a munkatársaitól, akik egyenrangú felek lesznek a közös célok megvalósításában.

Szólt arról is, hogy az oktatásügyön belül helyettes államtitkárság formájában szeretnénk kiépíteni, illetve erősíteni a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatást, támogatni az ilyen intézmények létrehozásában a helyi közösségeket.

Kásler Miklós jelezte: áttekintik a minisztérium és a hozzá tartozó háttérintézmények apparátusát, feladatait. Megjegyezte, fontosnak tartja növelni az egészségbiztosító önállóságát, hatáskörét, hatósági jogkörét, a finanszírozásban pedig a döntési szintek koncentrációját.

Az emberi erőforrások leendő minisztere kijelentette:

sehol a világon nincs olyan egészségügyi rendszer, amellyel mindenki elégedett, mert a szakmai és az anyagi lehetőségek nincsenek egymással összhangban, ugyanakkor bizonyos területeknek prioritást kell élvezniük, és az akut problémákat meg kell oldani.

Példaként említette, hogy továbbra is kiemelten kell kezelni a keringési, a daganatos és a mozgás­szervi megbetegedések, vagyis a népbetegségek megelőzését, gyógyítását, valamint az alapellátást. Bizonyos értelemben át kell szervezni a sürgősségi betegellátást, jogszabályok megalkotásával és természetesen azok betartatásával kell szavatolni a mindennapi betegellátás nagyobb biztonságát, és a családpolitikai fókusz miatt természetesen prioritásként kell kezelni a gyermekgyógyászatot - mondta. Szólt arról is, az orvoshiány enyhíthető a szabadfoglalkozású orvosi státus bevezetésével.

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatban azt mondta, tervei szerint nagyobb szerepet kapnak a jövőben az országos intézetek, hiszen ezek egy-egy népegészségügyi jelentőségű betegség csúcsintézményei, és a jövőben jelentősebb feladatuk lesz a szakpolitikák elméleti hátterének kidolgozásában, az ellátás irányításában, szervezésben.

De a szakmák csúcsán álló intézeteket nemcsak az egészségügyben kell megerősíteni, hanem például az oktatás és a közművelődés területén is, ahol szintén ki lehetne alakítani magas színvonalú centrumokat. Példának okáért a Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Nemzeti Színház lehetőségeit, adottságait e téren jobban ki lehetne használni - mondta.

A béremelésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, meg kell nézni, mennyi emberrel látható el színvonalasan egy adott feladat, és akkor látható, hogy ehhez mennyi pénzre van szükség. Mert nem biztos, hogy a pénz kevés, lehet, hogy az ember sok, vagy nincs jól elosztva a munka - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×