INFORÁDIÓ 
2018. szeptember 25. kedd
Eufrozina, Kende

szlovákia

iskola

tanév

Ennyi elsős kezd szeptemberben szlovákiai magyar iskolában

Ennyi elsős kezd szeptemberben szlovákiai magyar iskolában

Infostart

Szlovákiában az idén 3451 gyermeket írattak magyar iskolába. Ez 54-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, ám az iskolakezdők valós száma szeptember közepéig – az előző évek tapasztalatából kiindulva – még jelentősen megváltozhat.

Az iskolai beíratások adatait minden évben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesíti. Ez alapján a 2018/2019-es iskolai tanévre 3451 gyermeket írattak a szülei magyar tannyelvű általános iskolába. Tavaly az iskolakezdő gyermekek létszáma elérte a 3505-öt. 2017. szeptember 15-ével viszont ténylegesen 3798 tanuló kezdte meg az első évfolyamot, a nulladik évfolyamosokat is beleszámítva. A pedagógusszövetség 3451 elsősről szóló számadata csupán irányadó, és az iskolakezdésig több okból is módosul, hiszen még nem tudni, hányan kapnak halasztást a kötelező iskolalátogatás megkezdéséről.

A beíratási kampányba ez alkalommal is besegített a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A civil szervezet hasonlóan a korábbi évekhez videón hirdette a magyar nyelvű oktatás fontosságát.

Szlovákiában a 2016/2017-es tanévben 256 magyar tannyelvű általános iskola működött. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 iskolában nyitották meg. A következő tanévben előreláthatóan a magyar iskolák száma nem változik, annak ellenére, hogy a pedagógusszövetség szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Szentmihályfán az általános iskola felfüggeszti nevelő-oktató tevékenységét, hiszen a Nyitrai járásban található Zsérén az önkormányzat kész a szülők igényeinek megfelelően újraindítani a magyar iskolát.

Nyitókép: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH