INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

szlovákia

iskola

tanév

Szepsi, 2015. szeptember 8. Első osztályosok a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnáziumban a felvidéki Szepsiben 2015. szeptember 8-án. A Kassai Főegyházmegye első magyar tannyelvű iskolaközpontja szeptember 2-án nyílt meg. Az intézmény új, önálló iskolaépületet kap majd, amelynek felépítését a magyar állam jelentős összeggel támogatja. MTI Fotó: Komka Péter

Ennyi elsős kezd szeptemberben szlovákiai magyar iskolában

Infostart

Szlovákiában az idén 3451 gyermeket írattak magyar iskolába. Ez 54-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, ám az iskolakezdők valós száma szeptember közepéig – az előző évek tapasztalatából kiindulva – még jelentősen megváltozhat.

Az iskolai beíratások adatait minden évben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesíti. Ez alapján a 2018/2019-es iskolai tanévre 3451 gyermeket írattak a szülei magyar tannyelvű általános iskolába. Tavaly az iskolakezdő gyermekek létszáma elérte a 3505-öt. 2017. szeptember 15-ével viszont ténylegesen 3798 tanuló kezdte meg az első évfolyamot, a nulladik évfolyamosokat is beleszámítva. A pedagógusszövetség 3451 elsősről szóló számadata csupán irányadó, és az iskolakezdésig több okból is módosul, hiszen még nem tudni, hányan kapnak halasztást a kötelező iskolalátogatás megkezdéséről.

A beíratási kampányba ez alkalommal is besegített a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A civil szervezet hasonlóan a korábbi évekhez videón hirdette a magyar nyelvű oktatás fontosságát.

Szlovákiában a 2016/2017-es tanévben 256 magyar tannyelvű általános iskola működött. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 iskolában nyitották meg. A következő tanévben előreláthatóan a magyar iskolák száma nem változik, annak ellenére, hogy a pedagógusszövetség szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Szentmihályfán az általános iskola felfüggeszti nevelő-oktató tevékenységét, hiszen a Nyitrai járásban található Zsérén az önkormányzat kész a szülők igényeinek megfelelően újraindítani a magyar iskolát.

Nyitókép: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018