eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Első osztályosok a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnáziumban a felvidéki Szepsiben 2015. szeptember 8-án. A Kassai Főegyházmegye első magyar tannyelvű iskolaközpontja szeptember 2-án nyílt meg. Az intézmény új, önálló iskolaépületet kap majd, amelynek felépítését a magyar állam jelentős összeggel támogatja.
Nyitókép: Komka Péter

Ennyi elsős kezd szeptemberben szlovákiai magyar iskolában

Szlovákiában az idén 3451 gyermeket írattak magyar iskolába. Ez 54-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, ám az iskolakezdők valós száma szeptember közepéig – az előző évek tapasztalatából kiindulva – még jelentősen megváltozhat.

Az iskolai beíratások adatait minden évben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesíti. Ez alapján a 2018/2019-es iskolai tanévre 3451 gyermeket írattak a szülei magyar tannyelvű általános iskolába. Tavaly az iskolakezdő gyermekek létszáma elérte a 3505-öt. 2017. szeptember 15-ével viszont ténylegesen 3798 tanuló kezdte meg az első évfolyamot, a nulladik évfolyamosokat is beleszámítva. A pedagógusszövetség 3451 elsősről szóló számadata csupán irányadó, és az iskolakezdésig több okból is módosul, hiszen még nem tudni, hányan kapnak halasztást a kötelező iskolalátogatás megkezdéséről.

A beíratási kampányba ez alkalommal is besegített a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A civil szervezet hasonlóan a korábbi évekhez videón hirdette a magyar nyelvű oktatás fontosságát.

Szlovákiában a 2016/2017-es tanévben 256 magyar tannyelvű általános iskola működött. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 iskolában nyitották meg. A következő tanévben előreláthatóan a magyar iskolák száma nem változik, annak ellenére, hogy a pedagógusszövetség szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Szentmihályfán az általános iskola felfüggeszti nevelő-oktató tevékenységét, hiszen a Nyitrai járásban található Zsérén az önkormányzat kész a szülők igényeinek megfelelően újraindítani a magyar iskolát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×