INFORÁDIÓ 

2018. május 20. vasárnap
Bernát, Felícia

Ennyi elsős kezd szeptemberben szlovákiai magyar iskolában

Infostart
Szlovákiában az idén 3451 gyermeket írattak magyar iskolába. Ez 54-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, ám az iskolakezdők valós száma szeptember közepéig – az előző évek tapasztalatából kiindulva – még jelentősen megváltozhat.

Az iskolai beíratások adatait minden évben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesíti. Ez alapján a 2018/2019-es iskolai tanévre 3451 gyermeket írattak a szülei magyar tannyelvű általános iskolába. Tavaly az iskolakezdő gyermekek létszáma elérte a 3505-öt. 2017. szeptember 15-ével viszont ténylegesen 3798 tanuló kezdte meg az első évfolyamot, a nulladik évfolyamosokat is beleszámítva. A pedagógusszövetség 3451 elsősről szóló számadata csupán irányadó, és az iskolakezdésig több okból is módosul, hiszen még nem tudni, hányan kapnak halasztást a kötelező iskolalátogatás megkezdéséről.

A beíratási kampányba ez alkalommal is besegített a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A civil szervezet hasonlóan a korábbi évekhez videón hirdette a magyar nyelvű oktatás fontosságát.

Szlovákiában a 2016/2017-es tanévben 256 magyar tannyelvű általános iskola működött. Az idei, 2017/2018-as tanévet 252 iskolában nyitották meg. A következő tanévben előreláthatóan a magyar iskolák száma nem változik, annak ellenére, hogy a pedagógusszövetség szerint a dunaszerdahelyi járásbeli Szentmihályfán az általános iskola felfüggeszti nevelő-oktató tevékenységét, hiszen a Nyitrai járásban található Zsérén az önkormányzat kész a szülők igényeinek megfelelően újraindítani a magyar iskolát.

A címlapról ajánljuk


Biciklist ölt meg egy puma

Biciklist ölt meg egy puma

Pumatámadásban halt meg egy férfi, egy másik pedig megsérült az Egyesült Államokban, Washington...