eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Novák Katalin: kiemelt cél a gyermekvállalás támogatása

Az új kormány kiemelt célja az édesanyák kiemelt, a korábbiaknál is erősebb támogatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Fővárosi Nagycirkusz előtt tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin hangsúlyozta: az újonnan megalakuló kormány célja, hogy még jobban támogassa a magyar édesanyákat. Kijelentette: támogatják a nőket abban, hogy édesanyává, vagy újabb gyermekeket vállalva többszörös édesanyává tudjanak válni, valamint abban is, hogy nagymamává válhassanak, és a nők 40 programnak köszönhetően élvezhessék a nagymamaságot.

Novák Katalin a főállású anyaság még erőteljesebb támogatása kapcsán arról is beszélt: szeretnék megteremteni a valódi lehetőségét annak, hogy valaki teljes egészében a gyermekeinek, a családja támogatásának élhessen.

A fiatalokat arra ösztönözzük, hogy ha elérkezettnek látják az időt, akkor vállaljanak családot, gyermekeket - mondta. Hozzátette: a kormány ehhez támogatást ad házassági adókedvezménnyel, családi adókedvezménnyel, így a fizetésüket az édesanyák nagyobb mértékben tudják majd gyermekeikre fordítani - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a diplomás gyednek köszönhetően a fiatalok már könnyebben tudnak családot alapítani és a gyed-extra azt is lehetővé teszi, hogy az édesanyáknak ne kelljen választani munka, karrier, illetve a család között. Novák Katalin azt mondta: "célunk, hogy ne hozzuk választási kényszerbe az édesanyákat, lehessenek egyúttal édesanyák és dolgozó, a hivatásukért élő nők is".

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója közölte: országosan 71 helyszínen jöttek létre egy európai uniós pályázat támogatásával család- és karrierpontok, melyek a család és a munka összeegyeztetését, a nők munkaerőpiacra való visszatérését segítik. Ezek közül tizenegy helyszínen a Ficsak is jelen van konzorciumi partnerként - tette hozzá.

Elmondta azt is, a Ficsak szombaton nagyszabású anyák napi programot rendezett Budapesten, melyre közel ezer család látogatott el.

A sajtótájékoztatót követően a Fővárosi Nagycirkusz előtt az intézmény többgenerációs cirkuszdinasztiáinak tagjai adtak rövid műsort, majd pedig virággal köszöntötték a családjukban az édesanyákat, nagymamákat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×