eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

Orbán Viktor: a Kúria beavatkozott a választásokba - a nap hírei

A kormányfő szerint a Kúria súlyosan beavatkozott a választásokba, miután elvett egy mandátumot a kormánypártoktól. Bocsánatot kell kérnie a kormánynak a Helsinki Bizottságtól. Elindította Philadelphia és Budapest közötti járatát az American Airlines. A nap legfontosabb hírei május 5-én.

A miniszterelnök szerint a Kúria súlyosan beavatkozott a választásokba, mert elvett egy mandátumot a kormánypártoktól. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a PestiSrácok.hu hírportállal közölte: Orbán Viktor álláspontja szerint a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához, amikor érvénytelenített négyezer határon túli szavazatot, amit az Alkotmánybíróság is jogszerűtlennek tart. A Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria arra hivatkozva érvénytelenítette a voksokat, hogy azokat saját címzésű és nem előre gyártott borítékban adták postára, vagy mert sérült volt a boríték.

A kormány tudomásul veszi a Fővárosi Ítélőtábla döntését, de nem ért egyet azzal - írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután a bíróság úgy döntött: a kormány.hu kezdőoldalán kell egy hónapon át bocsánatot kérnie a kabinetnek a Helsinki Bizottságtól az őszi nemzeti konzultációs íveken szereplő, az egyesületet rossz színben feltüntető állítások miatt. A Magyar Helsinki Bizottság tavaly októberben annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a nemzeti konzultációs kérdőívben szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogát.

Elindította Philadelphia és Budapest közötti járatát az American Airlines. Az évente mintegy 30 millió utast fogadó pennsylvaniai nemzetközi repülőtérről naponta repülnek majd a gépek a magyar fővárosba. Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete hangsúlyozta: évente mintegy félmillió amerikai turista érkezik Budapestre.

Miskolcon felavatták a DVTK új stadionját. A sportlétesítmény a kormány 2015-ös rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épült fel 13 milliárd forintból.

A szigetszentmiklósi stadionépítés körüli visszásságokra hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció. Ráczné Földi Judit, az ellenzéki párt elnökségi tagja közleményében azt írta: a városban úgy épülne 3500 fős futballstadion és utánpótlásközpont3,5 milliárd forint tao-támogatással, hogy nem maradt nagypályás bajnokságban játszó csapat.

Egyenlő eredményt ért el a kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt az angliai helyhatósági választásokon. Mindkét nagy párt 35 százalékos választói támogatottságot kapott. Az önkormányzati voksokás legnagyobb vesztese a UKIP, amely 3 képviselői helyet szerzett, viszont 123-at elveszített.

Oroszországban ismét őrizetbe vették Alekszej Navalnijt, aki engedély nélküli tüntetéseket szervezett két nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt. Az ellenzéki politikus több mint 90 orosz városban hirdetett meg kormányellenes megmozdulásokat. Civil jogvédők szerint országszerte 1600 tiltakozót vettek őrizetbe a hatóságok.

Párizsban tízezrek tüntettek a francia elnök politikája ellen. A radikális baloldali Lázadó Franciaország mozgalom által több városba meghirdetett megmozdulások résztvevői főleg Emanuel Macronnak az ország versenyképességét növelni hivatott munkaügyi reformjait és a rendőrség jogköreinek kiterjesztését bírálták.

Lemondott az Air France vezetője a bérmegállapodás elutasítása miatt. A francia légitársaságnál működő szakszervezetek után a bérmegállapodásról rendezett szavazáson a vállalat dolgozói is elutasították a vezetőség tervezetét. Az egyezség megoldhatta volna a két és fél hónapja tartó szociális konfliktust, és véget vethetett volna a sztrájksorozatnak.

Új atlanti-óceáni haditengerészeti parancsnokságot hoz létre az Egyesült Államok az Oroszországgal szembeni feszültség növekedése miatt. A washingtoni védelmi minisztérium közölte: a cél az amerikai katonai és általában a NATO-jelenlét erősítése a térségben. A katonai szervezet egyúttal felállít egy új logisztikai parancsnokságot is, amelynek központja valószínűleg Németországban lesz.

Az Egyesült Államokban ismét feltétlen támogatásáról biztosította a fegyverlobbit az elnök. Alig három hónappal a 17 halálos áldozatot követelő floridai iskolai vérengzés után Donald Trump a Nemzeti Fegyverszövetség éves kongresszusán ígéretet tett arra, hogy megvédi a fegyvertartás jogát mostani formájában. A szervezet 55 millió dollárral támogatta Donald Trumpot és más republikánus jelölteket a 2016-os elnök- és kongresszusi választásokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×